Usvajanje koncesionog akta dobar potez
Aerodrom Podgorica

Za davanje u zakup aerodroma Crne Gore

Usvajanje koncesionog akta dobar potez

To što je Vlada usvojila Koncesioni akt za davanje u zakup aerodroma Crne Gore, dobar je potez, smatraju sagovornici Nove M.

Osim investicija koje tokom trajanja koncesija iznose 200 miliona eura za oba aerodroma, potencijalni koncesionar, kazu, donijeće nova znaja i vještine neophodne za upravljanje aerodromima. Iz SD na drugoj strani smatraju da su koncesiona dokumenta iako bitno unaprujeđena u jednom dijelu nezakonita, i da ne štite interese države.

Odluka Vlade da aerodrome u Podgorici i Tivtu  da na koncesju je dobra, ocjenjuje za Novu M, Filip Vuković iz DPS-a. Pojašnjava da koncesionar ima obavezu da uloži 200 miliona eura za period od 15 godina, kao i da najmanje 80 miliona eura bude realizovano u prve tri godine.

"Bilo kakav vid zakupa ima pozitivnu stvar, to je da imate fiksne troškove u ovom slučaju troškovi 0 i fiksne prihode u ovom slučaju fiksne prihode u varijanti da to radimo mi sve investicije se smatraju troškom", kaže Vuković.

U SD-u se se oglasili sopštenjem. Naime, Kocesioni akt tačka je sporenja DPS-A i SD-A. Pa tako u SD smatraju da koncesiona dokumenta koja je Vlada usvojila, iako bitno unaprijeđena u odnosu na prethodna , do kraja ne štite interes države, kao  i da su u nekim elementima  i dalje nezakonita.

"U tom smislu ukazujemo na činjenicu da je usvajanjem ovako definisanog koncesionog akta prekršen član 9 stav 4 Zakona o koncesijama i član 29 Zakona o državnoj imovini, jer nije urađena procjena vrijednosti nepokretnosti, što je jasna zakonska obaveza", kažu iz SD.

U DPS-u demantuju ovakve navode. Poručuju da su benefiti davanja aerodroma na upravljanje nesporni.

"Aerodromi ne služe samo za upotrebu nacionalne aviokompanije nego svih kompanija koje se bave prevozom putnika u vazdušnom saobraćaju, tako da mislim taj novi koncesionar će doprinjeti da ime sve više kompanija u svom portfoliju a to će biti u korist turizma", kažu iz DPS-a.

U SD smatraju i da je Nacrt ugovora o koncesiji,  napisan na svega 15 strana,  generalan, što, kao ocjenjuju, čitav proces čini nedovoljno transparentnim, zbog čega interes države nije zaštićen.

"Umjesto ovog pristupa, uvjereni smo da bi nacrt ugovora već u ovoj fazi morao sadržati sve ključne odredbe, te da u daljem postupku radi zaštite državnog interesa ne bi smio biti predmet suštinskih, nego tehničkih manjih izmjena, sto ovdje nije slučaj", navode iz SD-a.

Sa ovim stavom saglasan je i ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Kaže, da za sada nijesu poznati detalji koncesionog akta, koji se odnosi na izuzetno značajan strateški objekat, te da je teško znati efekte.

"Vrlo je važno ako se vrši jedan takav posao, izdaje se strateški važan objekat, koji ima efekat na ekonomiju, onda je bitno da imate jasan strateški cilj", kaže Kostić za Novu M.

Ipak dodaje da koncesija ne mora biti loša mogućnost.

"Izdavanje na koncesiju ne mora da bude loša opcija i nosi negativnu konotaciju ako se operalizuje na način kako će se zaštititi državni i ekonomski interesi, budeći da se radi o periodu od 30 godina", rekao je Kostić.

Da su državni interesi zaštićeni, potcrtavaju u DPS-u. Pojašnjavaju da je davanja aerodroma u Podgorici i Tivtu, pod koncesiju neminovno. Te da je pored kapitala neophodno i znaje iz specifičnih oblasti, bez kojeg nema ni napretka.

"Ne vidim tu ništa loše. Mislim da država kao Crna Gora nema adekvatno znanje i iskustvo to se brzo mijenja, mi nijesmo u stanju da to pratimo to više smatram kao partnerski odnos koji će donijeti dobro", kaže Kostić.

Onaj ko dobije koncesiju biće u obavezi da uplati avans od najmanje 100 miliona eura. Ukupne očekivane investicije tokom trajanja koncesija za oba aerodroma iznose oko 200 miliona eura. Dok će svi zaposleni u preduzeću Aerodromi Crne Gore, u skladu sa uslovima iz postojećeg Kolektivnog ugovora, biti zadržani i koncesionar neće imati pravo otpuštanja tokom prvih pet godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.