Podrška od preko 2 miliona eura za biljnu proizvodnju
Milutin Simović

Simović u Golubovcima

Podrška od preko 2 miliona eura za biljnu proizvodnju

Za razvoj povrtarstva i ratarstva u Crnoj Gori Vlada je već isplatila 1,23 miliona eura bespovratne podrške za 1.800 poljoprivrednika iz 21 opštine, a u toku je obrada zahtjeva za novih 800.000 eura podrške, saopštio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović predstavljajući rezultate na terenu, u okviru radne posjete gradskoj opštini Golubovci, odakle je značajan broj korisnika ove podrške.

Na konferenciji za novinare održanoj na gazdinstvu Neđeljka Jankovića u Matagužima, jednog od uspješnih proizvođača i korisnika podrške, Simović je predstavio rezultate agrobudžetskih mjera podrške investicijama u povrtarstvu i direktnih plaćanja u biljnoj proizvodnji.

„Danas smo zajedno na terenu, na reprezentativnoj adresi, tradicionalno prepoznatoj po vrijednim domaćinima, njihovom pregalaštvu, njihovim kvalitetnim proizvodima traženim na domaćem i regionalnim tržištima. Na adresi na kojoj smo uvijek vodili otvoreni razgovor sa domaćinima i u fazi planiranja i fazi realizacije dogovorenog. I danas smo zajedno sa novim rezultatima“, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Investicije u povrtarstvu skoro milion eura

Kao rezultat jedne od mjera - javnog poziva za podršku povrtarstvu, podržana su ukupno 384 poljoprivredna proizvođača iz 14 opština, koja su investirala skoro milion eura i ostvarila bespovratnu podršku od 415.000 eura, saopšteno je iz Ministarstva.

Investicije su se odnosile na kupovinu sjemena, rasada, folije, dok je podrška iznosila od 40 do 50%. U Podgorici su bespovratnu podršku dobila 122 proizvođača u iznosu od 125.000 eura ili 30% od ukupnog iznosa podrške i to dominantno u Golubovcima - čak 100 proizvođača, a u Tuzima je podržan 161 proizvođač sa 205.000 eura ili 50% ukupne podrške.

„Ove godine vrijedni poljoprivredni proizvođači zasnovali su proizvodnju povrća na oko 700 hektara od čega 40 hektara pod plastenicima. Ono što posebno želim da istaknem je da su se u okviru podrške sektoru povrtarstva ove godine nabavile značajne količine folije za pokrivanje plastenika i to 166 hiljada kvadrata folije. Ako to uporedimo sa prošlom godinom kada je nabavljeno oko 61.000 kvadrata možemo zaključiti da su naši poljoprivredni proizvođači iskoristili podršku i sanirali štete izazvane olujnim vjetrom. Dakle, podrška ni ovog puta nije izostala“, kazao je Simović.

6776720022705867063288341189999978748051456n

Rast površina obuhvaćenih subvencijama

Predstavljajući rezultate druge mjere podrške povrtarstvu i ratarstvu  - direktna plaćanja, kojima su proizvođači podržni sa 180€/ha obradive površine, uz dodatnih 10€/ha za mlade poljoprivredne proizvođače, on je kazao da je isplaćena podrška za 1.413 korisnika iz 21 crnogorske opštine u iznosu od 815.000 eura, te da je podrškom obuhvaćeno skoro 5.000 hektara povrtarskih i ratarskih kultura. Takođe, istakao je da je ove godine zabilježen rast površina obuhvaćenih subvencijama za oko 800 hektara u odnosu na prošlu godinu, odnosno 22,7%.

"Na teritoriji opštine Podgorica, kako je kazao, podržana su 193 korisnika za 946 hektara, od čega je čak 90% sa teritorije GO Golubovci. Sa teritorije opštine Tuzi pravo na podršku ostvarilo je 197 korisnika za 677 hektara", saopšteno je.

 Simović je podsjetio i da je pored ovih mjera bespovratne podrške u toku realizacija Javnog poziva za direktna plaćanja u biljnoj proizvodnji za sektore voćarstva, maslinarstva, vinogradarstva, ljekovitog i aromatičnog bilja, te da će se vrlo brzo znati rezultati i tog javnog poziva, ali da su sadašnje procjene da će biti isplaćeno oko 800.000 eura za oko 2.000 korisnika.

Sumirajući rezultate, Simović je kazao da je Vlada samo kroz ove tri mjere podrške za biljnu proizvodnju u ovoj godini obezbijedila preko 2 miliona eura.

Uspješna sezona, stabilno tržište

„Rezultati koje smo zajedno postigli dodatno su unaprijedili konkurentnost naših proizvođača, i pozitivno uticali na stabilnost cijena i sigurnost plasmana našim vrijednim poljoprivrednicima. Iako vremenski uslovi sredinom proljeća nijesu išli na ruku proizvođačima, ipak, danas možemo kazati da su naši povrtari i ratari imali jednu uspješnu sezonu. Posebno je važno uočiti da smo uspjeli da stabilizujemo tržište ovih proizvoda i da su ovogodišnje cijene zadovoljavajuće za vrijedne domaćine“, kazao je potpredsjednik Vlade.

On je ocijenio da nastavak dinamičnog razvoja crnogorske poljoprivrede obezbjeđuje stalna komunikacija sa domaćinima na terenu, sve izdašnija podrška koju smo obezbijedili iz nacionalnih, evropskih i drugih međunarodnih sredstava i saradnja sa lokalnim samoupravama.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.