Posmrtni ostaci hrvatskog vojnika prenijeti u Zagreb(VIDEO)

Dočekani uz vojne počasti

Posmrtni ostaci hrvatskog vojnika prenijeti u Zagreb(VIDEO)

Posmrtni ostaci dvadesetsedmogogodišnjeg Josipa Briškog, hrvatskog vojnika poginulog u samoubilačkom terorističkom napadu talibana u Avganistanu, stigli su jutros u Zagreb, prenosi "Indeks".

Američki transportni avion C-17, u noćnim satima poletio je iz Bagrama u Avganistanu, a ispratio ga je zapovjednik NATO misije "Resolute Support" general Ostin Skot Miler, čime je stradalom hrvatskom vojniku iskazana najveća počast, prenosi Indeks.

Uz porodicu, na aerodromu tijelo su dočekali – predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kao i visoki predstavnici vojske i ministarstva odbrane Hrvatske.

Bili su prisutni i predstavnici zemalja članica NATO saveza, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Njemačke, Češke i Albanije, saopštili su iz hrvatskog ministarstva odbrane.

U Ministarstvu obrane će biti održana komemoracija za poginulog Josipa, a sahrana bi trebala da se održi sjutra uz najviše vojne počasti.

 

Hrvatska zastava pred sjedištem NATO-a na pola koplja

Ispred sjedišta NATO-a u Briselu juče je hrvatska zastava spuštena na pola koplja zbog pogibije hrvatskog vojnika u Avganistanu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu je izrazio saučešće zbog smrti Briškog.

Dvojica povrijeđenih pripadnika 10. hrvatskog kontingenta su u američkim bolnicama u Kabulu i Bagramu i nalaze se van životne opasnosti.

Svi ostali pripadnici kontingenta su dobro i nisu neposredno ugroženi, objavilo je Ministarstvo odbrane Hrvatske.

Josip Briški iz Zagreba, pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO-ove misije potpore miru "Resolute Support", preminuo je u srrdedu oko podneva od teških povreda opasnih po život zadobijenih tokom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu, prenosi Indeks.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio 2014., a od 2016. pripadnik je Zapovdedništva specijalnih snaga. U Avganistanu je bio angažovan na poslovima savdetovanja i mentorstva Avganistanskih bezbdednosnih snaga i to je bila prva međunarodna misija u kojoj je učestvovao. Oženjen je i ima jednogodišnjeg sina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.