Počeo 17. IFTO ,Kovačević:  Iznova afirmišemo ljubav, tradiciju i prijateljstvo među narodima
Prva noć Festivala tamburaša, foto:CZK

Počeo 17. IFTO ,Kovačević: Iznova afirmišemo ljubav, tradiciju i prijateljstvo među narodima

Bijelo Polje ponovo i iznova sa puno topline, ljubavi i iskrenosti dočekuje svoje drage goste na 17 Internacionalnom festivalu tamburaških orkestara.

Ove godine, po prvi put na festival dolaze  gosti iz Ukrajine i Turske i Slovenije a učvršćuju se  prijateljstva sa orkestrima iz Bosne, Makedonije i Hrvatske.

Direktor Centra za kulturu Milko Kovačević je kazao da Bjelopoljci ovim festivalom žele iznova i snažno afirmisati ljubav, tradiciju i prijateljstvo među narodima, te promovisati zajedništvo kao trajnu civilizacijsku vrijednost i tradiciju kao naše kulturno bogatstvo.

"I čini se da takva misionarska uloga ponosno pristoji našem gradu, našem Bijelom Polju. Gradu koji je sačuvao i srce i dušu, ali i obraz onda kada su se i čast i obraz olako gubili. Zato i zbog toga u našem Bijelom Polju zvuk tambure pomiješan sa žuborom Ratkovićevog Lima, najbolje prija našem srcu i našoj duši. Zato se i radujemo tom umilnom zvuku tambure što će odzvanjati našim gradom nekoliko dana, i što će naš Lim iste te zvuke ponijeti neđe daleko kako bi se znalo da u Crnoj Gori postoji jedan mali, ali veliki grad, pa da nam iz daljine dođu neki novi prijatelji i neka nova poznanstva'', kazao je Kovačević, prenosi opštinski sajt.

Čast da otvori 17. Internacionalni festival tamburaških orkestara pripala je Bjelopoljskim tamburašima koji poslednjih 20 godina nastupaju širom Crne Gore i država okruženja promovišući kroz izvorne pjesme svoj grad. Sa novom, ali i starim prepoznatljivim pjesmama nastupali su sa profesoricom Saškom Vojinović Rakonjac.

674529705873031017999049174846186379542528n

Foto:Kodex 

Tamburaški sastav ''FM'' iz Čapljine po prvi put su nastupali na bjelopoljskom festivalu donoseći melodije koje su karakteristične za Hercegovačku oblast, dugi niz godina djelovali su u različitim muzičkim pravcima,ali ljubav prema tamburaškoj i narodnoj muzici spojila ih je u ovaj tamburaški sastav.

Tamburašku tradiciju Slavonije promovisali su sinoć i članovi tamburaškog orkestra ''Satir'' iz Davora,  za koje je, kako su naveli, velika čast učestvovati na festivalu koji traje skoro dvije decenije.

''Po prvi put smo u Crnoj Gori i u Bijelom Polju i za nas predstavlja veliku čast što smo na ovom festivalu'', kazao je šef orkestra Mario Ović, prenosi zvanični sajt Opštine BP.

Nastojeći da očuvaju tradicionalni zvuk vojvođanske tambure sjajni muzičari iz Novog Sada sa solistom Brankom Jovanovićem virtouzom na basprimu, oduševili su bjelopoljsku publiku.

Jovanović je rekao da zvuk tambure treba i mora da se njeguje, što je i cilj ovakvih i sličnih festivala.

''To je instrument koji nas 'tjera' da se sjećamo naše istorije, tradicije i kulture, da ih njegujemo i prenosimo na  mlade generacije'', istakao je Jovanović.

Dio programa ovogodišnjeg festivala, koji je osmislio profesor Senad Gačević, posvećen je Hamdiji Šahinpašiću, čovjeku koji je ostavio neizbrisiv trag u muzičkom nadsljeđu Crne Gore.

Njegove pjesme bjelopoljskoj publici donijeli su članovi gradskog TO Pljevlja.

''Večeras smo predstavili jedan kolaž pjesama koje su posvećene Pljevljaku Hamidu Šahinpašiću koji je sakupljao i izvodio pjesme koje su karakteristične za naše podneblje i vidjeli ste jako lijep prijem publike. Ovo je jedan od rijetkih festivala tambure i uopšte narodne muzike u Crnoj Gori koji opstaje ovoliko godina i uvijek se rado odazivamo poziv'', istakao je vođa orkestra Emir Prekić.

U naredne dvije noći pored nastupa tamburaških orkestara Bjelopoljce i njihove goste očekuje i Mostar svedah i Kaliopi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.