Han: Sjeverna Makedonija će u oktobru dobiti datum
Johanes Han

Han: Sjeverna Makedonija će u oktobru dobiti datum

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han, izjavio je da je ubijeđen da će Sjeverna Makedonija u oktobru dobiti zeleno svjetlo za početak pregovora sa Evropskom unijom.

On je, nakon sastanka sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim, poručio da je Skoplje isporučilo sve što je zahtijevala EU, da ne postoje sumnje da je zemlja na pravom evro-atlantskom putu.

"Očekujem da će u oktobru biti završen taj posao. Očekivali smo da se to završi u junu, ali nijesmo dobili pozitivan signal, ali to ne znači da treba da gubimo nadu. Ova zemlja je napravila mnogo i predstavlja pozitivan primjer u regionu o tome kako se radi na reformama", rekao je Han, prenosi MINA.

On je dodao da se posao na evro-atlantskim integracijama ne završava tu, već da Sjeverna Makedonija mora da kreira stabilan sudski sistem i da putem konsenzusa usvoji novi zakon o javnom tužilaštvu.

Prema riječima Hana, nezavisno pravosuđe, borba protiv kriminala i korupcije i dalje ostaje strateški cilj i to nije važno samo za EU, već i za državu i njene građane.

"Želim da pohvalim opoziciju jer je kooperativna u tom odnosu i ka tom cilju i nadam se da će pokazati volju da bude usvojen zakon, kako bi se nastavili svi sudski postupci i zaokružioo proces", dodao je on, prenose agencije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.