Aerodrome ne prodajemo, očekujemo ulaganje za buduće generacije

Zainteresovano oko 20 kompanija

Aerodrome ne prodajemo, očekujemo ulaganje za buduće generacije

Postupak dodjele koncesije za aerodrome Crne Gore i potpisivanje ugovora sa koncesionarom trebalo bi da bude završen u martu, najavio je ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković i dodao da već ima oko 20 zainteresovanih renomiranih kompanija.

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici usvojila je Koncesioni akt i ugovor o koncesiji za Aerodrome Crne Gore. Premijer Duško Marković je, kako je objavila Vlada na Twiteru,  poručio da Aerodrome ne prodajemo već očekujemo veliko ulaganje koja ostaju budućim generacijama.

Untitled

Nurković je, nakon sjednice Vlade na kojoj je usvojen koncesioni akt i ugovor za davanje koncesije za korišćenje aerodroma Tivat i Podogrica, kazao da u Vladi imaju namjeru da se time obezbijedi neophodna valorizacija aerodroma, na dugoročno održiv način koji će biti u interesu države i njenog ekonomskog razvoja.

„Tenderski postupak obuhvata dvije faze, od kojih je prva pretkvalifikaciona sa rokom od 45 dana. Na narednoj sjednici Vlade ćemo formirati tendersku komisiju i ona će raspisati pretkvalifikaciju, što će biti u avgustu ili polovini septembra“, rekao je Nurković, prenosi agencija Mina.

Nakon odabira kvalifikovanih ponuđača slijedi postupak raspisivanja tendera odnosno poziv odabranim konzorcijumima ili firmama da dostave ponudu.

„Taj postupak će trajati 60 dana, nakon čega će tenderska komisija razmatrati dostavljene ponude. Planiramo da u februaru ili martu bude završen cijeli postupak, potpišemo ugovore i da se u martu obavi prenos imovine“, precizirao je Nurković.

nurkovipress696x464

On je kazao da za koncesije crnogorskih aerodroma postoji interesovanje oko 20 renomiranih kompanija.

„Imali smo prošle godine u Hamburgu konferenciju avio kompanija gdje smo organizovali jedan sastanak sa njima i sve ih informisali o planu crnogorske Vlade za davanje aerodroma u koncesiju“, naveo je Nurković.

On je rekao da su interesovanje pokazale kompanije iz Indije, Južne Koreje, Turske, Francuske, Njemačke i Italije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

„Sve ćemo vidjeti na osnovu pretkvalifikacije, ko će podnijeti prijave i ko će ispuniti uslove kriterijume koje smo postavili u koncesionom aktu“, poručio je Nurković.

On je kazao da je tržišnu vrijednost aerodroma utvrdio Ekonomski fakultet i da ona iznosi 140 miliona eura.

Prema njegovim riječima, očekivani obim investicija je najmanje 80 miliona u prve tri godine i najmanje 200 miliona eura tokom ukupnog trajanja investicije.

Obaveza ponuđača je, kako navodi ministar, da avansno uplati najmanje 100 miliona eura i da tokom trajanja koncesije, odnosno u narednih 30 godina državi uplaćuje najmanje 10 odsto godišnjeg prihoda Aerodroma.

Ministar je objasnio i da nema bojazni da će radnici ostati bez posla, jer su, kako je kazao, zaštićeni najboljim kolektivnim ugovorom te da u narednih pet godina neće biti otpuštanja.

Mina/Rtcg/Kodex

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.