Crna Gora kao prirodno vrlo bogata i lijepa zemlja zaslužuje ubrzani razvoj
Susret Nurković – Lundina

Susret Nurković – Lundina

Crna Gora kao prirodno vrlo bogata i lijepa zemlja zaslužuje ubrzani razvoj

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković sastao se sa Ambasadorom Kraljevine Švedske Janom Lundinom.

Povod susreta je bio poziv za učešće ministru Nurkoviću na  jednoj od najvećih međunarodnih konferencija koju Švedska planira da organizuje početkom naredne godine.

Kako je naglasio Ambasador Lundina, ova konferencija biće posvećena saobraćaju i putnoj infrastrukturi sa akcentom na bezbjednost u saobraćaju, dodajući da se očekuje oko 1000 učesnika iz raznih sfera. Takođe je informisao  ministra Nurkovića o sredstvima  koja švedska administracija ulaže u razvoj saobraćajne infrastrukture, ali i o rezultatima u oblasti smanjenja saobraćajnih nezgoda sa tragičnim posledicama.

 Lundina je istakao da često boravi u Crnoj Gori, da je upoznat sa aktivnostima koje Vlada i resorno Ministarstvo sprovode na modernizaciji nacionalne mreže puteva i da je situacije iz godine u godinu sve bolja, kao i da su rezultati rada očigledni.

Istakao je par uspješno realizovanih projekata koji su umnogome doprinijeli da kvalitet, ali i sigurnosti putovanja bude na višem nivou: rekonstrukcija putnog pravca Podgorica – Cetinje –Budva, zaobilaznica Golubovci, bulevar Budva – Bečići.

U tom kontekstu Lundina je izrazio interesovanje za dinamiku izgradnje projekta prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo autoputa Bar – Boljare, pozdravljajući realizaciju ovako kapitalnih projekata, koji će crnogorskoj privredi i turizmu dati poseban podstrek za razvoj.

Ministar Nurković je zahvalio na pozivu i u načelu prihvatio poziv za učešće na konferenciji, posebno imajući u vidu činjenicu da Vlada Crne Gore i Ministarstvo saobraćaja u kontinuitetu ulažu značajna sredstva sa ciljem podizanja kvaliteta postojećih crnogorskih saobraćajnica, ali i izgradnji novih putnih pravaca i moderne saobraćajane infrastrukture.

Nurković je informisao ambasadora o planovima za naredni period koji uključuju dalju rekonstrukcija magistralnih i regionalnih puteva, ali i razvojne projekte kao što je nastavak realizacije projekta autoput Bar – Boljare, konkretno aktivnostima na narednoj dionici Mateševo – Andrijevica, zaobilaznica Budva, most Verige.

Kako je naglasio Nurković, ovo su ogromni projekti, koji zahtijevaju i složenu projektnu i tehničku dokumentaciju, pojedini projekti su u tom smislu spremni za samu realizaciju, a za određene se radi na izradi dokumentacije.

"Govorimo o razvojnim projektima, koji će mijenjati saobraćajne tokove, rasteriti postojeću mrežu puteva, dati podršku razvoju privrednih aktivnosti, povećati bezbjednost na našim saobraćajnicama i podići kvalitet putovanja kako crnogorskim građanima, tako i velikom broju turista", kazao je ministar.

Susret je bio prilika da se razgovara i o ostalim vidovima transporta, o projektima koja crnogorska administracija realizuje u oblasti željezničkog saobraćaja, ali i o planovima za dalji razvoj vazdušnoih luka u Crnoj Gori. Sagovornici su razmijenili mišljenja o kapacitetima aerodrome i saglasili se da ovaj vid transporta na globalnom, ali i nacionalnom nivou bilježi konstantan porast i da se u tom smjeru moraju razvijati I naši kapaciteti. Ambasador Lundina je istakao da se model koncesije u dijelu saobraćajne infrastrukture odavno primjenjuje u Švedskoj i da se pokazao kao dobar i uspješan, kao primjer naveo je metro u Štokholmu koji funkcioniše po ovom modelu.

 Nurković je izrazio interesovanje da se razmotri usaglašavanje određenih sporazuma o saradnji između dvije države i to u oblasti pomorstva, vazdušnog i drumskog saobraćaja i ambasador će u tom smislu preduzeti dalje aktivnosti.

Na kraju sastanka sagovornicu su iznijeli zajednički stav da Crna Gora kao prirodno vrlo bogata i lijepa zemlja zaslužuje da se ovakav ubrzani razvoj i izgradnja moderne saobraćajne infrastrukture nastavi i u budućem periodu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.