Zatvorenik Ivan Vujović prijetio da će zapaliti komandira
Ivan Vujović

Zatvorenik Ivan Vujović prijetio da će zapaliti komandira

Zatvorenik Ivan Vujović prijavljen je zbog prijetnji koje je uputio komandiru u spuškom zatvoru. Prema saznanjima Dana, on je zatvorskom službeniku uputio ozbiljne prijetnje po život, koje su odmah prijavljene policiji.

Do incidenta je došlo prije četiri dana, prilikom posjete, kada je komandir upozorio Vujovića zbog ponašanja. Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Danu je potvrđeno da je došlo do incidenta kada je Vujović uputio prijetnje službeniku zatvora i da je slučaj prijavljen policiji. Dodali su i da prijetnje komandiru nije uputio samo zatvorenik Vujović, već i njegov otac, koji mu je tada bio u posjeti. Navodno, Vujović je tada zaprijetio službeniku UIKS-a da će ga spaliti.

Vujović je na izdržvanju kazne zbog ubistva. Osim toga, protiv njega se vodi sudski postupak zbog bjekstva iz bjelopoljskog zatvora.

“Dana 21.7.2019. godine, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, u organizacionoj jedinici Kazneno-popravni dom Podgorica, realizovana je redovne posjete zatvoreniku Ivanu Vujoviću od strane njegovih roditelja. Tom prilikom zatvorenik je ispoljio nepristojno i uvredljivo ponašanje prema službeniku obezbjeđenja UIKS-a, a zatim su taj zatvorenik i njegov otac uputili i prijetnje istom službeniku. O tome je obaviještena Uprava policije. Odjeljenje bezbjednosti Danilovgrad, radi preduzimanja radnji i mjera iz njihove nadležnosti. U odnosu na zatvorenika Vujovića preduzete su posebne mjere predostrožnosti u vidu njegovog odvajanja od ostalih zatvorenika, a pokrenut je i disciplinski postupak radi utvrđivanja njegove disciplinske odgovornosti”, saopšteno je Danu iz Služba za odnose sa javnošću UIKS-a.

Kako Dan saznaje od sagovornika iz zatvora, Vujović je iz disciplinskog odjeljenja u prostorije za posjete izveden u zatvorskoj uniformi, kako propisi te ustanove i određuju. Pred kraj posjete, skinuo je gornji dio uniforme i podigao noge na sto. Komandir ga je opomenuo da spusti noge. Vujović je, navodno, počeo da ga vrijeđa, u čemu mu se pridružio i otac. Ovaj osuđenik tada je komandira pljunuo ulice, nakon čega mu je uputio niz prijetnji. Komandir je to odmah prijavio upravi spuškog zatvora.

Vujović je 24. decembra 2015. godine uz upotrebu sile i prijetnju pištoljem čuvarima, koje je zaključao u jednu od prostorija, pobjegao iz bjelopoljskog zatvora, gdje je služio kaznu za ubistvo. Krajem januara 2016. godine je lociran u Beogradu, ali je tada uspio da pobjegne policiji. Uhapšen je u Njemačkoj u novembru te godine, a Crnoj Gori je izručen u septembru prošle godine.

Vujoviću je suđeno u odsustvu zbog bjekstva iz bjelopoljskog zatvora i izrečena mu je jedinstvena kazna od sedamnaest i po godina zatvora, u koju je uračunata i presuda podgoričkog Višeg suda kojom je osuđen na četrnaest i po godina zbog ubistva.

Službenici UIKS-a su maltene svakodnevno meta napada zbog službe koju obavljaju. Predsjsednik Sindikata te ustanove Predrag Spasojević saopštio je nakon nedavnog paljenja vozila njihovog kolege da je nerješavanje napada na službenike Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i njihovu imovinu dalo vjetar u leđa počiniocima tih krivičnih djela. Spasojević je tada kazao i da su službenici zatvora prinuđeni da biraju između časnog obavljanja posla, za šta im sleduju napadi, ili nezakonitog vršenja službe.

“Bomba, rafal, benzin, metalne šipke, više napadača junački sleđa, bejzbol palice, prijetnje, uvrede najvulgarnijeg karaktera… brojna su oružja i oruđa u borbi protiv časnih i odgovornih službenika UIKS-a. Kako ćemo se boriti protiv pošasti organizovanog kriminala, koja izjeda crnogorsko društvo, kada oni koji treba da sprovode zakon nemaju nikakvu zaštitu? Prije nekoliko dana našem kolegi je, dok je bio na poslu, zapaljen automobil. Prijetnja je bila direktna, stvarna i na kraju realizovana”, kazao je Spasojević.

On je najavio da će Sindikat ZIKS-a tražiti hitne sastanke sa svim nadležnim organima radi razmatranja bezbjednosne situacije u kojoj se nalaze službenici UIKS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.