Crvena potjernica za Rovčaninom zbog pokušaja šverca kokaina na brodu Jadran

Crvena potjernica za Rovčaninom zbog pokušaja šverca kokaina na brodu Jadran

Interpolova crvena potjernica raspisana je za Nikšićaninom Dejanom Rovčaninom kojeg Specijalno tužilaštvo tereti da je bio jedan od organizatora pokušaja šverca 60 kilograma kokaina vojnim brodom Jadran, saznaje Pobjeda.

Osim Rovčanina, na čelu kriminalne grupe bio je i srpski državljanin Vladimir Račić, koji je takođe nedostupan crnogorskim vlastima.

Vojna policija i Specijalni policijski tim, u saradnji sa Specijalnim državnim tužilaštvom, spriječili su slanje kokaina vrijednog više miliona eura i 19. aprila uhapsili dio organizovane kriminalne grupe.

Na spisku osumnjičenih našli su se podoficir Vojske Crne Gore Duško Radenović, stariji vodnik Miloš Kulić i Tivčanin Radomir Ostojić. Nakon hapšenja svima je određeno zadržavanje, a osumnjičeni Miloš Kulić, suočen sa ozbiljnošću optužbi, odlučio je da istražiteljima ispriča svoja saznanja i svoju ulogu u švercu droge na brodu Jadran. Njemu je nakon toga dodijeljen status svjedoka saradnika.

U opsežnoj istrazi spisak umiješanih u ovaj prljavi posao proširen je i na Vojina Stupara, kojeg su bezbjednosne službe markirale kao jednog od članova kriminalne kotorske grupe “kavačani”.

Stupar je, kako piše Pobjeda, zet Igora Božovića, koji je desna ruka Slobodanu Kašćelanu i Radoju Zviceru. Do Stuparovog imena istražitelji su došli na osnovu brojnih dokaza među kojima su i razgovori pribavljeni mjerama tajnog nadzora. Osumnjičeni su, prema do sada prikupljenom dokaznom materijalu Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, imali jasne uloge i zadatke.

Svima im se stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge, a Rovčanina, Račića i Radenovića terete i za nedozvoljeno držanje oružja.

Prikupljeni dokazi razotkrivaju da su Rovčanin i Račić tokom 2018. godine na teritoriji Crne Gore i drugih država organizovali kriminalnu organizaciju s ciljem izvršenja krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri ili više godina.

Oni su lično i preko drugih pripadnika vrbovali više osoba koje su prihvatile članstvo radi sticanja nezakonite dobiti i moći. Svaki član je imao unaprijed određen zadatak i ulogu, a djelovanje je planirano na neodređeno vrijeme uz primjenu pravila unutrašnje kontrole i discipline. Planirano je da organizacija djeluje na međunarodnom nivou uz spremnost da primjenjuju nasilje navodi se u nalazima iz istrage.

Zadaci Račića i Rovčanina bili su, kako se osnovano sumnja, da daju uputstva i naredbe saradnicima, izvršavaju krivična djela, vrbuju članove, obezbjeđuju vozila za izvršenje krivičnih djela i nabavljaju kriptovane mobilne telefone, drogu, oružje i municiju. Prema navodima iz istrage, podoficir Radenović i vodnik Kulić bili su zaduženi za preuzimanje 56 paketa sa 60 kilograma kokaina. Pošiljku sa drogom su, kako se osnovano sumnja, preuzeli dva dana prije hapšenja i iste večeri utovarili na brod Jadran.

Oni su 17. aprila po nalogu Račića iz vozila, koje je bilo parkirano ispred jednog lokala u Tivtu, preuzeli pet ranaca u kojima se nalazila droga i veća količina vatrenog oružja.

Tovar su potom smjestili u drugi automobil, vlasništvo Radenovićeve bivše supruge.

Slijedeći kriminalni plan, osumnjičeni Radenović i Kulić su tim vozilom došli do školskog broda Jadran na kome su službovali kao vojna lica. Radenović je tri ranca sa kokainom spakovao u dvije vojne torbe koje je potom unio na Jadran detalji su iz istrage.

Rance sa drogom Radenović je, kako se sumnja, smjestio u spavaonu broda prostoriju broj jedan i to ispod svog kreveta i u jednom od vojničkih ormarića. Nakon toga ponovo je otišao do vozila odakle je uzeo još dva ranca sa kokainom i sakrio ih u vojničke ormariće zajedno sa dva pištolja izbrisanih serijskih brojeva i 52 komada municije.

Prema nalogu Račića, Radenović je ovu drogu trebalo da preda za sada neidentifikovanim članovima ove organizacije u Turskoj, nakon što bi jedrenjak uplovio u luku Istanbul. Članovi organizcije u Turskoj trebalo je da preuzeti kokain plate istom količinom heroina koji je Radenović trebalo na isti način da vrati u Crnu Goru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.