Ljekari imaju i do šest puta manje plate od direktora
Ilustracija

Iz Sidikata doktora medicine zabrinuti

Ljekari imaju i do šest puta manje plate od direktora

Prosječna zarada direktora u javnim zdravstvenim ustanovama u 2018. godini iznosila je 1.685 eura, dok jedan broj direktora na osnovu rada kao ljekari, hirurzi i epidemiolozi primaju i po 3.000 eura mjesečno, što je tri puta više u odnosu na primanja doktora medicine, dva puta u odnosu na specijaliste, ističu iz Sindikata doktora medicine.

Iz Sindikata doktora medicine Danu su saopštili da su podatke dobili od Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i da prikupljaju podatke o zaradama svih direktora zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, koji će biti objavljeni. Prema podacima Sindikata doktora medicine, najveću platu prima direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša 3.400 eura, direktor Doma zdravlja Rožaje Hajran Kalač 2.400, dok direktorica Bolnice za plućne bolesti Brezovik Gordana Reljić zarađuje mjesečno 1.200 eura.

“Doktori medicine zarađuju u prosjeku 550 eura, specijalisti od 650 do 700 eura, a supspecijalisti oko 850. Imamo podatak da znatno više zarađuju direktori bolnica i domova zdravlja, što treba sve da nas zabrine u zdravstvenom sistemu, jer su ljekari nosioci posla. Po raznim osnovama direktori su prošle godine primali tokom pojedinih mjeseci od 3.000 do 5.000 eura. Svi podaci su iz njihovih kartona koje su prijavili. Ukupno, plate direktora se kreću od 1.200 do 3.000 eura. Primijetili smo velike razlike u zaradama direktora zdravstvenih ustanova”, ističu iz Sindikata doktora medicine.

Iz Sinikata doktora navode da Ministarstvo zdravlja ne brine što svakog mjeseca zdravstveni sistem napuštaju ljekari i odlaze u zemlje Evropske unije upravo zbog niskih zarada, dok direktori imaju mogućnost da zarađuju velike svote novca.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović kazao je u Skupštini prošle sedmice da su ljekari prosječno u prošlih šest mjesci ove godine primali 1.000 eura, ali je istakao da zbog fiskalne konsolidacije ne mogu očekivati uvećanje zarada u narednom periodu.

“Za plate ljekara iz budžeta izdavajamo 100.000.000 eura godišnje, unaprijeđeni su uslovi za rad u bolnicama, omogućeno je doktorima da riješe stambeno pitanje i njihov standard se unaprijedio. U kupovinu savremene opreme i renoviranje bolnica uložena su značajna sredstva, tako da preduzimamo mnogo da se unaprijede uslovi za rad i liječenja ljekara”, naveo je Hrapović.

On je ocijenio da sindikati traže povećanje plata preko granskog kolektivnog ugovora, preko uvećanja koeficijenata, umjesto preko Zakona o zaradama u javnom sektoru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.