Pobijedite nesanicu uz pomoć ovog fenomenalnog trika
Ilustracija

Pobijedite nesanicu uz pomoć ovog fenomenalnog trika

Kako se vi borite protiv nesanice? Umjesto da brojite zvijezde ili ovce, pijete ljekove i slične preparate, pripremite sebi opuštajuću kupku.

Duga topla kupka ili tuširanje uveče, i to pola sata do sat proke odlaska u krevet, pomoći će vam da brže zaspite i da se kvalitetnije odmorite.

Eksperti kažu da je voda temperature od 40 do 42,5 stepena idealna za ubrzavanje procesa spavanja. Kažu da će vam posle ovakvog tretmana trebati svega 10 minuta da zaspite.

Topla kupka i tuš preusmjeravaju cirkulaciju u ruke i noge i tako dolazi do hlađenja centralnog dijela tijela. To dovodi do toga da se tijelo zbuni i pomisli da je vrijeme za spavanje.

Insomnija pogađa 35 odsto populacije samo u Americi, a to dovodi do osjećaja konstantnog umora, depresije i čak srčanih oboljenja. Nije jasno zašto topla voda utiče baš tako na tijelo i mozak.

Ono što je sve naučnike oduševilo jeste da su svi ispitanici koji su se kupali prije spavanja toplom vodom potvrdili da su bolje spavali te noći, piše Daily mail. Temperatura središnjeg dijela tijela diktira kada ćemo da zaspimo i koliko brzo. Ona je najveća u podne, a kako pada veče i približava se vrijeme za spavanje tako se i ona spušta. Kada temperatura tijela raste ona djeluje poput alarma na naše tijelo.

Možda vam zvuči čudno, ali ipak topla kupka poboljšava cirkulaciju u ekstremitetima i tako se toplota razliva po cokelom tokelu pa se središnji dio hladi. Naučnici idu toliko daleko da razmišljaju o novom izumu – krevetu koji bi regulisao telesnu temperaturu i omogućavao onome ko spava u njemu da brzo zaspi i naspava se.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.