Drljević i Monteveki, foto: Vlada CG

Drljević- Monteveki

"Pitanja migracija i azila važna za proces pregovora i bezbjednost regiona"

Crna Gora je spremna da doprinese realizaciji regionalnih inicijativa usmjerenih na jačanje svijesti o pitanjima migracija i azila, imajući u vidu uticaj tih oblasti na pristupne pregovore sa Evropskom unijom, ali i sveukupnu bezbjednosnu situaciju u regionu, saopšteno je tokom sastanka glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića sa šeficom kancelarije UNHCR-a Robertom Monteveki.

Glavni pregovarač je sagovornicu upoznao sa stanjem u pregovaračkom procesu, istakavši značaj uvezivanja integracionih prioriteta sa UN Agendom održivog razvoja do 2030, u prvom redu vladavine prava, zaštite životne sredine i socijalne politike.

"Mi smo znatno unaprijedili zakonodavni okvir u oblasti upravljanja migrantskim tokovima i politikom azila i poboljšali smještajne kapacitete, kako bi svima kojima je međunarodna zaštita potrebna, pružili adekvatne uslove za boravak. Upravljanje migracijama i azilom u direktnoj je vezi sa ispunjavanjem obaveza u okviru poglavlja 24, ali, što je još važnije, sa bezbjednošću ovog regiona i njegovih građana. Zato smo spremni da pružimo konkretan doprinos realizaciji regionalnih inicijativa koje imaju za cilj jačanje svijesti o značaju ovih pitanja“, naveo je Drljević.

Zajednički su ukazali na značaj unapređenja kapaciteta za prihvat stranaca, s posebnim osvrtom na smještajne strukture na Božaju i u Spužu.

Monteveki se osvrnula na aktivnosti koje je kancelarija UNHCR realizovala u prethodnom periodu, naročito kad je u pitanju rješavanje pravnog statusa raseljenih i interno raseljenih lica.

U kontekstu rješavanja njihovog stambenog pitanja, pohvalila je rezultate realizacije Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori i ukazala na prioritet zatvaranja kampa Konik.

Najavila je i da će 17. i 18. decembra u Ženevi biti održan Globalni forum za izbjeglice.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.