Evropski sud u Strazburu odbacio 70 žalbi majki
Sa ranijih protesta

Neosnovane

Evropski sud u Strazburu odbacio 70 žalbi majki

Evropski sud u Strazburu je kao neosnovane odbacio 70 predstavki majki sa troje i više djece, koje su se žalile zbog umanjenja naknada, saopštila zastupnica Crne Gore u Strazburu Valentina Pavlićić.

Ona vjeruje da će se na isti način odlučivati i o ostalim predstavkama u tom slučaju.

Evropski sud za ljudska prava je po riječima Pavličić, odlučio o velikom broju prestavki majki sa troje i više djece koje su se žalile zbog umanjenja naknada.

“Evropski sud je u junu 2019. već u 70 predstavki odlučio. Evropski sud je takve predstavke odbacio kao neprihvatljive, proglasivši ih kao očigledno neosnovane”, kazala je Pavličić za RTCG.

Pavličić navodi da je to konačna odluka suda, protiv koje nije predviđena žalba, i objašnjva šta znači očigledna neosnovanost.

“To si situacije kada sud iz spisa predmeta utvrdi da nema postupka protiv države”, navela je Pavličić.

Punomoćnik majki kaže da je zbog zauzetosti proslijedio majkama tipski formular, koji je trebalo da popune ličnim podacima.

“Tu je nažalost došlo do grešaka, jer se radi o neukim osobama, koje su propustile da se protpišu na oba mjesta u prestavki. Sud u Strazburu insistira na svakoj sitnici", navodi advokat majki Budimir Minić.

On u narednom periodu očekuje duplo više prestavki.

“U fazi prethodnog ispitivanja sud je odbacio, koliko ja znam 10 - 15 predstavki, ostale idu državi na izjašnjenje, nakon toga znaće se kakve su šanse za oavj dio predmeta”, kaže advokat Minić.

Zastupnica Crne Gore u Strazburu Valentina Pavličić objašnjava kako je Evropski sud zauzeo stav da svaka država sama mora urediti socijalnu politiku. Što se tiče prestavki majki, Pavličić kaže da će se i o ostalima odlučivati na isti način.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.