Haradinaj se branio ćutanjem,  nije upoznat o čemu se radi u njegovom slučaju
Ramuš Haradinaj

Haradinaj se branio ćutanjem, nije upoznat o čemu se radi u njegovom slučaju

U Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu završeno je saslušanje premijera Kosova u ostavci Ramuša Haradinaja.

Radio Slobodna Evropa izvještava da se Haradinaj branio ćutanjem.

On je novinarima ispred zgrade tužilaštva rekao da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je tužilaštvo savjetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

"Dobio sam pravni savjet da uopšte ne iznosim svoju odbranu i ne odgovaram na pitanja. Time sam završio obavezu prema sudu. Druge obaveze nemam“, kazao je Haradinaj po izlasku iz zgrade tužilaštva.

Istakao je da nije upoznat o čemu se radi u njegovom slučaju.

Pošto je iskoristio pravo da se brani ćutanjem, kako kaže, nije detaljnije upoznat sa sumnjama o njegovoj ulozi u toku rata i nije od tužilaštva dobio detaljnije informacije.

Prema pisanju prištinskih medija, Haradinaj je na pitanje da li će protiv njega biti podignuta optužnica, rekao da ne očekuje optužnicu, ali da on takva predviđanja ne može da daje.

On je rekao da za sada Specijalno tužilaštvo nije podnijelo nikakve druge zahtjeve, ali da je on spreman na saradnju.

"Nisam želio da budem premijer ovdje, danas sam došao kao Ramuš Haradinaj", rekao je on, prenosi portal .

Haradinaj se u tužilaštvu zadržao oko sat vremena.

Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju, niti da uđu u zgradu tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost.

Nije poznato za koje se zločine sumnjiči jer tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

RSE navodi da je posle Hardinaj u zgradu tužilaštva ušla i njegova supruga Anita, koja je nakon nekoliko minuta napustila zgradu.

Bivši predsjednik Kosova Jakup Krašnići, stigao je u zgradu Specijalizovanog tužilaštva 20-ak minuta prije Haradinaja, a kako prenosi prištinska Zeri njegovo saslušanje je završeno.

Kosovo.press prenosi da Krasnići nije rekao da li ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svjedoka ili osumnjičenog, ne navodi ni da li je Krasnićijevo saslušanje u tom sudu završeno ili će biti nastavljeno i sjutra.

Inače, saslušanja Specijalnog suda po pravilu traju dva do tri dana, a tok saslušanja, odnosno pitanja Suda I odgovori osumnjičenih ili svjedoka ostaju iza zatvorenih vrata.

Specijalizovno tužilaštvo kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metojiji od 1998. do 2000. godine.

Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovnom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najprije biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu - da se brani ćutanjem, ali ukoliko odluči da odbranu iznese to može da traje dan, dva u zavisnosti od toga šta ima da kaže.

Beta/Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.