Ambrozija šteti zdravlju ljudi, evo koji cg gradovi su pod najvećim pritiskom

Ambrozija šteti zdravlju ljudi, evo koji cg gradovi su pod najvećim pritiskom

NVO Green Home organizovala je akciju suzbijanja ambrozije u utorak, 23. jula. Uklanjanje ambrozije sprovedeno je na gradskoj plaži Galeb i na plaži ispod Union mosta.

 Akciji su prisustvovali predstavnici Nacionalnih parkova, Željezničke infrastrukture, JP Čistoća i JP Zelenilo.

"Terenskom radu prethodilo je stručno predavanje o biologiji i ekologiji ove vrste, načinu prepoznavanja i razlikama od njoj sličnih invazivnih vrsta, kao i štetnim uticajima na prirodu i zdravlje ljudi. Imajući u vidu da je ambrozija invazivna i alergena vrsta, edukacija građana o ovom problemu je jako značajna. S tim u vezi aktivisti NVO Green Home su tokom trajanja akcije informisali prolaznike o ambroziji a tom prilikom podijeljena je i kratka brošura sa ključnim informacijama na koji način mogu doprinijeti suzbijanju populacije ove vrste", saopštila je ta NVO.

Fotografija1

Ambrozija je do sada evidentirana na području Bara, Boke, Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Kolašina, Bijelog Polja i Berana, a pod najvećim pritiskom su Danilovgrad i Podgorica.

Fotografija2

Najjefikasniji način suzbijanja ove invazivne, alergene vrste je mehaničko uklanjanje iz korijena, ali i redovno košenje zelenih površina i to prije perioda cvjetanja.

Naredna akcija suzbijanja ambrozije planirana je za sledeću nedelju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.