Vrtoglavice, zaboravljanje, nebjašnjiv umor neke su od posledica nedostatka vitamina B12
ilustracija

Vrtoglavice, zaboravljanje, nebjašnjiv umor neke su od posledica nedostatka vitamina B12

Vitamin B12 je jedan od najsloženijih vitamina u ljudskom organizmu, zbog svoje hemijske strukture i neophodan čovjeku, jer se usled njegovog nedostatka mogu javiti brojni zdravstveni problemi.

Ovaj ključni vitamin ne sintetišu ni biljke ni životinje, već samo neke vrste bakterija - mikroflora preživara, na primjer, sintetiše vitamin B12 u dovoljnoj količini, pa je upravo zato osnovni izvor ovog nutrijenta hrana životinjskog porijekla.

Neke od njih su jetra, bubrezi, srce i mišići svinje i goveda, jer se baš u njima gomila proizvedeni vitamin.

Odličan izvor su i riba i jaja, kao i drugi proizvodi životinjskog porijekla.

Vitamin B12 ima značajnih antitumorski efekat i može biti izvor energije ne samo za tijelo čovjeka, već i za njegov centralni nervni sistem. Održava dobro stanje nervnog sistema, poboljšava koncentraciju, pamćenje i ravnotežu.

Sa druge strane, nedostatak vitamina B12 može da dovede do negativnih posljedica po zdravlje čovjeka:

Ovo su znaci nedostatka vitamina B12:

Vrtoglavica

Vrtoglavice mogu da ukazuju na nedostatak vitamina B12, ali je najbolje posjetiti ljekara kako bi se utvrdio tačan uzrok.

Zaboravljanje

Često zaboravljanje je veoma čest simptom nedostatka vitamina B12, a mnogi smatraju da osobama koje pate od Alchajmera ili drugih vrsta demencija nedostaje upravo ovaj vitamin.

Slabost u mišićima

Zbog nedostatka ovog vitamina je moguća pojava slabosti u mišićima.

Blijed ten

Često osobe kojima fale vitamini imaju blijed ten zbog manjka eritrocita.

Utrnulost

Može biti simptom nedostatka vitamina, a dešava se zbog oštećenja nerava.

Neobjašnjiv umor

Nedostatak ovog vitamina smanjuje broj eritrocita i time i smanjuje količinu kiseonika u krvi, što dovodi do hroničnog umora.

Imajte u vidu da se vitamin B12 veoma brzo razgrađuje na svjetlosti i zbog je namirnice koje ga sadrže neophodno čuvati na tamnom mjestu.

Stil.kurir.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.