Čudotvorni učinci lavande: Umiruje tijelo, podiže imunitet, tjera nesanicu...
Ilustracija

Čudotvorni učinci lavande: Umiruje tijelo, podiže imunitet, tjera nesanicu...

Lavanda se još naziva i mediteranskom kraljicom bilja.

Iako se često smatra ukrasnom, ova prekrasna ljubičasta biljka ima brojne pozitivne učinke na naše zdravlja.

Kao ljekovita biljka postala je cijenjena u srednjem vijeku, nakon što se proširila po redovničkim vrtovima u Engleskoj i sjevernoj Europi. 

Najčešće se koristi za dobivanje lavandinog ulja koje se koristi kao antiseptik i u aromaterapiji, a lavandino eterično ulje je jedno od najčešće korištenih ulja u industriji kozmetike.

U nastavku možete pročitati gdje se sve lavanda koristi i kako utječe na naš organizam.

Sredstvo za smirenje

Eterično ulje lavande ima umirujući miris  čini izvrsnim djeluje na živce. Lavanda pomaže u liječenju migrene, glavobolje, anksioznosti, depresije, napetosti i stresa. Njen ugodan miris otklanja umor i nemir te smiruje i opušta tijelo.

Nesanica

Eterično ulje lavande umiruje tijelo i podstiče san.

Njega kože

Eterično ulje lavande ima antiseptičkim i protivgljivičnim svojstvima koja su pogodna za liječenje brojnih kožnih bolesti poput akni, psorijaze i drugih upala. Dobro je za rane i posjekotine  jer pomaže u regeneraciji i zarastanju ožiljaka.

Uklanjanje ili smanjenje bolova

Lavanda je izvrstan  lijek za razne vrste bolova. Pomaže kod neuralgija, išijasa, lumbaga, bolova u vratu, upale mišića i napetosti. Redovnom masažom eteričnim uljem lavande smanjuju se bolovi nastali zbog reume i uganuća u zglobovima.

Imunitet

Redovna upotreba eteričnog ulja lavande podiže imunitet.

Cirkulacija

Eterično ulje lavande podstiče cirkulaciju u tijelu, snižava krvni pritisak i učinkovito je u borbi protiv hipertenzije.

Respiratorni sistem

Inhaliranje lavandinog ulja pomaže u borbi protiv disanih problema kao što su infekcije grla, gripa, kašalj, prehlada, astma, začepljenje sinusa, bronhitis i laringitis.

Urinarni trakt

Reguliše urinarne traktove te stimuliše proizvodnju mokraće, smanjuje grčeve nastale upalom mokraćnog mjehura.

Probava 

Lavandino ulje povećava pokretljivost crijeva te  podstiče proizvodnju želučanih sokova i žuči te je korisno u liječenju bolova želuca, nadutosti, povraćanja i proliva.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.