Portugalija gori treći dan (VIDEO)
Foto: Tanjug/AP

Portugalija gori treći dan (VIDEO)

U Portugaliji je pod kontrolom 90 odsto područja zahvaćenog šumskim požarima, saopštili su zvaničnici.

Međutim, oni su upozorili da se danas popodne očekuju temperature od 40 stepeni Celzijusovih i da uz vjetrove koji duvaju može doći do daljeg širenja požara kroz šumu borova i eukaliptusa na brdovitim terenima.

Više od hiljadu vatrogasaca već treći dan se bori sa požarima u centralnom dijelu Portugalije u kojima je dosad povrijeđeno najmanje 39 osoba. Jedna osoba zadobila je teže povrede.

Nekoliko mještana je evakuisano iz predostrožnosti, a u požaru su uništene i neke kuće.

Tokom vikenda izgorjelo je oko 8.500 hektara rastinja, prenio je sinoć Rojters.

Iako je situacija u ponedjeljak bila bolja, do večeri je tek 70 odsto požara bilo pod kontrolom zbog jakog vjetra i visokih temperatura.

Poslednjih godina u Portugaliji su zabilježeni neke od najsmrtonosnijih požara u istoriji te zemlje.

U jednom od njih 2017. godine poginulo 107 ljudi.

Broj poginulih u toj godini podstakao je portugalsku vladu da podrži snažnije mjere prevencije požara, što je dovelo do toga da u 2018. godini ne bude poginulih u požarima, prenosi agencija.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.