Mamula izuzetan primjer turističke valorizacije kulturne baštine
Foto: OMH Mamula

Delegacija u posjeti

Mamula izuzetan primjer turističke valorizacije kulturne baštine

Vlada Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma podržavaju u potpunosti projekte koji doprinose turističkom i ekonomskom razvoju Crne Gore, a posebno projektima koji se izvode uz puno poštovanje arhitektonske autentičnosti i doprinose valorizaciji kulturnog turizma, kazao je sekretar MORT Damir Davidović tokom posjete utvrđenju Mamuli.

Delegacija koju su predvodili državni sekretar MRT Damir Davidović i sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević, razgovarala je sa menadžmentom i konsultantima kompanije OHM Mamula o rekonstrukciji tvrđave Mamula i glavnim radovima koji bi uskoro trebalo da počnu.

“Transformacija ostrva Lastavica i utvrđenja Mamula uz minimalne intervencije i očuvanje istorijske i arhitektonske autentičnosti i integriteta lokaliteta, te uvođenje hotelskih sadržaja uz upotrebu ekoloških i održivih metoda osnovne su karakteristike projekta koji realizuje kompanija OHM Mamula, što je u potpunosti u saglasju sa politikom Ministarstva održivog razvoja i turizma (MRT) i drugih institucija u Crnoj Gori”, ocijenjeno je tokom posjete delegacija kompaniji OHM Mamula Crna Gora, saopšteno je iz te kompanije.

Izvršni direktor OHM Mamula Predrag Nenezić rekao je da će rekonstrukcija i transformacija Mamule predstavljati izazovan projekat i u Crnoj Gori prvi primjer adekvatne valorizacije istorijskog spomenika i objekta pod zaštitom države.

„Riječ je o transformaciji u hotelsko-turistički rizort sa svim sadržajima koje zahtijeva takav objekat a koji će istovremeno sačuvati autentičnost i posjedovati sadržaje kakva je istorijska galerija i ostati javan, otvoren za javnost“, kazao je Nenezić.

Sastanak

Foto: OMH Mamula

OHM Mamula je, kako u fazi pripreme za početak prvih radova tako i tokom izvođenja pripremnih radova, sprovela obimna istraživanja postojeće dokumentacije i stanja na terenu, a posebno je važna održiva potrošnja struje i vode, kao i bezbjedan sistem upravljanja otpadom koji će biti uspostavljeni na lokaciji.

“Na lokalitetu su očišćena i testirana dva postojeća bunara,kao i mrežni sistem prikupljanja kišnice i višestruke upotrebe vode kroz recikliranje, koji će biti revitalizovan i osposobljen za ponovnu upotrebu na isti način kao i prije više od 160 godina, kada je tvrđava i napravljena”, navodi se u saopštenju.

Kulturna dobra su resurs na kojem se gradi ekonomski i turistički razvoj a transformacija Mamule doprinosi snaženju turističke ponude Crne Gore.

Na ostrvu Lastavica u toku je posljednja faza zemljanih radova na centralnom platou a podrazumijeva raščišćavanje zemlje i uklanjanje stijenskog materijala do projektovane kote iskopa, radi uvođenja ukopanih servisnih sadržaja. Nakon formiranja servisnih sadržaja ispod platoa, zemljani nasip će biti vraćen, a plato će dobiti originalan izgled.  

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planira se kroz Glavni projekat, u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Na projektu radi internacionalni tim renomiranih stručnjaka koji uključuje MCM Design iz Portugala, Orascom Švajcarska, Studio Projektor iz Tivta, Enformu iz Kotora i druge.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.