Foto: MOD

Bošković sa Lanatom

"Podrška ACT-a od izuzetnog značaja za proces integracija Crne Gore"

Ministar odbrane, mr Predrag Bošković sastao se danas sa komandantom savezničke Komande za transformaciju (ACT), generalom André Lanatom.

Bošković je istakao značaj podrške ove savezničke komande, čije je sjedište u Norfolku, u SAD-u, za proces integracije Crne Gore u NATO, posebno kroz aktivnosti Radne grupe za pridruživanje i integraciju (AIWG). 

On je naglasio njen značaj i za cjelokupnu bezbjednost evroatlantske zajednice, pogotovu u dijelu koordinisanja adaptacije vojne strukture, snaga, kapaciteta i doktrina Alijanse u ispunjenju ključnih misija Sjevernoatlantskog saveza. Bošković je kazao da je značaj ove Komande utoliko veći imajući u vidu bezbjednosne izazove sa kojima se suočava evroatlantska zajednica. 

Ministar je istakao da Crna Gora savjesno prati i implementira NATO politike i ujedno promoviše ideju evroatlantske budućnosti cijelog regiona Zapadnog Balkana.

Dodajući da će Ministarstvo odbrane i Vojska Crna Gora nastaviti da usavršavaju kadar u NATO školi u njemačkom gradu Oberamergau, kao i drugim centrima za obuku koji se nalaze pod komandom ACT-a.

Lanata je čestitao Boškoviću na okončanju procesa integracije Crne Gore u NATO. On je upoznao sagovornika sa najznačajnijim aktivnostima Komande, ističući da je krajnji cilj stvoriti osnov za spremnost Alijanse da adekvatno odgovori na sve bezbjednosne prijetnje.

Komandant ACT-a je zaključio da je Crna Gora odgovorno pristupila izvršavanju obaveza i prilagođavanju nacionalnog odbrambenog sistema NATO standardima, ističući je kao primjer koji bi trebalo da slijede ostale države regiona. 

Lanata boravi u Crnoj Gori povodom okončanja crnogorskog procesa integracije.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.