Nasilje nad LGBT osobama prijavilo bi 70 odsto mladih
Foto: Ilustracija

Istraživanje

Nasilje nad LGBT osobama prijavilo bi 70 odsto mladih

Nasilje počinjeno zbog netoleranicije prema seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu prijavilo bi 70 odsto mladih, pokazalo je istraživanje "Razumijevanje i stav prema LGBTIQ pravima u Prijestonici".

Iz nevladine organizacije (NVO) Aktivna zona saopštili su da je samo dva odsto ispitanika bilo u prilici da prijavi takvu vrstu nasilja.

Kako su naveli iz te NVO, kada je riječ o odgovoru nadležnih institucija, 66,7 odsto ispitanih mladih smatra da ne postoji dovoljno znanja o LGBTIQ populaciji.

"Ohrabruje odgovor mladih. Čak 70 odsto njih kazalo je da bi prijavili počinjeno nasilje, ako ono podrazumijeva nasilje počinjeno zbog netoleranicje prema seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu", rekli su iz NVO Aktivna zona, prenosi MINA.

Uz te NVO kazali su da su mladi u velikom procentu upoznati sa novim predlogom Zakona o istopolnom partnerstvu, njih 51,7 odsto.

Kako su naveli, 68,3 odsto ispitanih podržava pravo LGBTIQ osoba da imaju mogućnost sklapanja partnerstava.

Iz NVO Aktivna zona dodali su da 81 odsto mladih smatra da u crnogorskom društvu ne postoji dovoljan stepen tolerancije i razumijevanja za prava LGBTIQ osoba.

"Od 20,3 odsto ispitanika, koji su se izjasnili kao pripadnici LGBTIQ populacije, njih 85 odsto nije bilo žrtva nasilja - verbalnog, psihičkog ili fizičkog, a od 15 odsto onih koji jesu, kažu da su najčešće doživljavali psihičku vrstu nasilja - izbjegavanje, ismijavanje, osuđivanje, provociranje ili odbacivanje", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u slučaju da dožive nasilje, mladi koji su učestvovali u istraživanju kazali su da bi se za pomoć najčešće obratili policiji, njih 52,9 odsto, zatim nekoj NVO 38,2 odsto, centrima za socijalni rad i staranje, 17,6 odsto.

"Kao najćešće počinioce nasilja mladi su prepoznali u najvećem broju slučajeva pripadnike jasno definisanih grupa, kao što su na primjer navijači, njih 50 odsto, a u istom procentu je zastupljen i odgovor da se radi o prijateljima, komšijama, kolegama sa fakulteta/posla/škole", dodaje se u saopštenju.

Iz NVO Aktivna zona kazali su da je 48,3 odsto mladih prepoznalo nepoznate osobe kao počinitelje nasilja nad pripadnicima LGBTIQ populacije u Prijestonici.

Kako su dodali iz te NVO, Većina ispitanika kazala je da poznaje pripadnika LGBTIQ populacije, njih 63,3 odsto.

"Međutim, manji je procenat onih koji se druže sa nekom LGBTIQ osobom, 41,7 odsto, u odnosu na one koji se ne druže sa osobama te populacije, 58,3 odsto", rekli su iz NVO Aktivna zona.

Kako su saopštili, 71,7 odsto mladih kao najčešći razlog zbog kojih bi neko skrivao seksualnu orijentaciju ili svoj rodni identitet navelo je strah od odbacivanja zajednice ili okruženja.

Navodi se da je 58,3 odsto ispitanih mladih kazalo da je strah od odbacivanja porodice glavni razlog za skrivanje seksualne orjentacije.

"Strah od odbacivanja od strane prijatelja navelo je 41,7 odsto mladih, zbog nedostatka hrabrosti 40 odsto i strah od gubitka posla 20 odsto", dodaje se u saopštenju.

Na pitanje koga bi trebalo da kontaktiraju za pomoć i podršku, mladi su odgovorili da bi se najčešće obratili psihologu, njih 58,3 odsto, roditeljima 51,7 odsto, prijatelju 25 odsto i u nešto manjim procentima parteru/ki, bratu/sestri, osobi od povjerenja, a čak 3,3 odsto mladih se ne bi nikome obratilo za pomoć i podršku.

Istraživanje, koje je dio projekta, predstavljeno je na "Nedjelji razumijevanja", koja je počela u Društevnom centru na Cetinju.

"Istraživanje je imalo za cilj da predstavi stavove i mišljenja mladih prema otoj temi i učetvovalo je 150 mladih od 15 do 30 godina. U istraživanju je učestvovalo 36,3 odsto muškaraca i 63,7 odsto žena. Nivo obrazovanja je u najvećem procentu srednja škola, 58,3 odsto, a većina ispitanika je kazalo je da heteroseksualne orijentacije, 73,3 odsto, a 20,3 odsto mladih izjasnilo se da je biseksualne orijentacije", dodaje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.