LP predlaže: Poslanike kažnjavati za nerad
Skupština CG

LP predlaže: Poslanike kažnjavati za nerad

Poslanik koji neopravdano ne učestvuje u aktivnostima Skupštine na redovnom zasijedanju duže od 30 dana kazniće se novčano u visini od 60 odsto njegove plate, predviđeno je izmjenama Poslovnika, koje je predložila Liberalna partija (LP).

Izmjene Poslovnika uvrštene su u dnevni red skupštinskog zasijedanja, koje je počelo danas.

U obrazloženju se ističe da će neopravdani nedolasci poslanika na zasijedanje Skupštine, biti sankcionisani po uzoru na mnoge evropske i svjetske parlamente.

"Tako bi se djelimično ispravila dugogodišnja nepravda prema biračima koji su ih neposredno birali, ostalim poslanicima i široj javnosti, da poslanici koji u dužem periodu zanemaruju svoje dužnosti, primaju jednake zarade kao i oni koje ih savjesno i odgovorno obavljaju", navodi se u obrazloženju poslanika LP Andrije Popovića, prenosi MINA.

Navodi se da 27 država Evrope propisuju jasne novčane i druge sankcije za poslanike koji u kontinuitetu ne prisustvuju sjednicama Skupštine i radnih tijela.

Sankcije se kreću od procentualnog umanjenja novčanih naknada za poslanike, preko potpunog ukidanja zarade, do oduzimanja mandata poslanicima koji bojkotuju ili na bilo koji drugi način neopravdano i u kontinuitetu ne izvršavaju obaveze u Skupštini.

"Nedvosmislen zaključak je da su sve države uredile ovaj segment funkionisanja nacionalnih parlamenata, a kao rezultat imaju stalno prisustvo svih poslanika i vlasti i opozicije, u radu skupština, izuzev u vanrednim, opravdanim slučajevima", kaže Popović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.