Ilustracija

Pejović: Iza svakog tog broja stoji jedna ljudska sudbina

"Različiti motivi natjeraju muškarca da uzme ženino prezime,ne osuđujte ih"

Različiti su motivi koji natjeraju muškarca da uzme ženino prezime, kaže psihološkinja Jevrosima Pejović i dodaje da iza svakog broja stoji sudbina koju treba shvatiti, a ne osuđivati.

Od početka godine u Crnoj Gori prezime su promijenile 124 osobe muškog pola, među kojim su i muškarci koji su uzeli ženino prezime.

“Iza svakog tog broja stoji jedna ljudska sudbina”, saopštila je Pejović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je navodi da su razlozi različiti od onoga da je riječ o muškarcima koji su odrasli u domu bez roditelja, pa uzimanjem ženinog prezimena prvi put stiču identitet i pripadnost porodici.

Nerijetko su, kako objašnjava Pejović, to i bezbjednosni razlozi, pa tako neki muškarci uzimaju ženino prezime da bi promijenili identitet.

Među razlozima za uzimanje ženinog prezimena ne isključuje i finansijske.

“Mnogo je slojeva u toj priči, pa tema da je to samo zbog novca ne može biti potpuna”, navela je Pejović.

Sve to se kako navodi odražava na patrijarhalnu tradiciju.

“Žena traži svoje mjesto u društvu. Muškost definiše ženskost i obrnuto. Svaka promjena u ženskom identitetu se odražava i na muškarce”, kazala je Pejović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.