Obilježen Dan opštine Berane, Savićević i Đurđevac počasni građani, Šćekić: Radimo u interesu građana
Foto: Opština Berane

Obilježen Dan opštine Berane, Savićević i Đurđevac počasni građani, Šćekić: Radimo u interesu građana

Svečanom sjednicom u sali Centra za kulturu, danas je u prisustvu velikog broja zvanica obilježen 21. jul – Dan opštine Berane.

Predsjednik Opštine Berane Dragoslav Šćekić istakao je da je prethodna godina donijela prijeko potrebnu stabilnost, koja je omogućila pobjedničkoj izbornoj koaliciji Zdravo Berane da skupa sa Demokratama pruži maksimum kako bi grad mogao da se razvija u pravcu stvaranja realnih pretpostavki da u mnogim segmentima budu u centru zbivanja na sjeveru države.

"Slobodan sam konstatovati da ostvarujemo rezultate koji zavrjeđuju pažnju. Na svakom koraku su vidljivi tragovi naših radova i ulaganja. Sve ovo što radimo je isključivo sa jednim jedinim ciljem- učiniti život građana Berana što boljim i kvalitetnijim.

Koristim priliku da se zahvalim svim partnerima koji učestvuju u razvoju našeg grada, kao što se zahvaljujem i Vladi naše države i resornim ministarstvima na saradnji. Svakako da ću iskoristiti ovaj momenat da iskažem svoj lični stav da saradnja mora biti i jača i plodotvornija, kako ne bismo dolazili u situaciju da su pojedina ministarstva nekome majka, a nekome maćeha. Ovo govorim isključivo u cilju sprovođenja upravo Vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja i napora da se razlike svedu na minimum, u šta mi sastanak od prije par dana sa premijerom države uliva optimizam. Vjerujem da se u neko dogledno vrijeme i naš grad može pohvaliti standardom na nivou bogatijih gradova makar sa ovih prostora bivše nam zajedničke- Jugoslavije", kazao je Šćekić.

Istakao je da Berane nastavlja da se izgrađuje i ide u korak sa modernim tokovima.

"U tome svakako da glavnu riječ ima naša Agencija za izgradnju i razvoj, koja je, u saradnji sa Upravom za javne radove, tokom prethodne godine asfaltirala na kilometre putnih pravaca. Izvršen je izbor izvođača radova za asfaltiranje lokalnih puteva, parkinga i ulica u vrijednosti od 200.000 evra.  I danas ste bili u prilici da vidite radove na parkingu kod Centra za kulturu, zatim u ulici Svetog Save, Dragiše Radevića, Miljana Tomičića, Talumu i tako dalje. Osim navedenog ugovoreni su i radovi na sanaciji kolovoza u gradskim ulicama u vrijednosti od 260.000 evra. Sanirani su i nasuti i mnogobrojni putni pravci u mjesnim zajednicama, kao što je izvršena i izrada novih pravaca ulične rasvjete u mnogim mjesnim zajednicama ukupne dužine oko deset kilometara. Ovakve i slične aktivnosti predstavljaće dio naših prioriteta i u narednom periodu.

Veliki broj projekata je realizovan ili se realizuju uz pomoć naših evropskih prijatelja, kojima se i danas najiskrenije zahvaljujem. Mnogi bi ostali samo pusto slovo na papiru da nije pružene ruke naših inostranih partnera. Razlog više da damo svoj ljudski i profesionalni maksimum kako bi naša država što prije bila u Evropskoj Uniji. Time će se otvoriti mnogobrojna vrata za ekonomsku saradnju, koja će svakako biti prioritet naših budućih aktivnosti", saopštio je on.

U okviru regionalnog stambenog programa za Crnu Goru završena je kako je istakao Šćekić izgradnja 94 stambene jedinice na Rudešu za smještaj izbjeglih i raseljenih lica.

"Četiri objekta trajnog karaktera vrijednosti skoro 4 miliona evra, završena su svečanim uručenjem ključeva 26.marta ove godine, kojem su prisustvovali naši inostrani prijatelji na čelu sa ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rainke i delegacijom  ambasadora Evropske Unije u  Crnoj Gori, koju je predvodio šef misije u Crnoj Gori gospodin Aivo Orav.

Napominjem da je u završnoj fazi realizacija najvrednijeg evropskog projekta u Crnoj Gori: Unapređenje vodosnabdijevanja, izgradnja nove kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vrijednosti blizu trinaest miliona evra. Zahvaljujem se svim građanima na strpljenju, koje su imali, moram reći, zbog neodgovornog odnosa izvođača radova.

Takođe, počeli smo sa realizacijom projekta izgradnje Mini-hidroelektrane na gradskom vodovodu, vrijednosti oko 700.000 evra. Prva smo opština u Crnoj Gori koja je samostalno krenula u realizaciju ovakvog projekta.

Projekat reciklažnog dvorišta sa sortirnicom. Naša opština je sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma dogovorila saradnju vezano i za ovaj projekat. Izrada projektne dokumentacije je završena, narednih dana biće raspisan tender za izbor izvođača radova, a ukupna vrijednost je 1.600.000 evra", saopštio je Šćekić.

U okviru programa prekogranične saradnje Crna Gora- Albanija 2014-2020, za čiju realizaciju je opredijeljeno preko 2,7 miliona evra, opština Berane je potpisala ugovor o grantu, koji se odnosi na realizaciju projekta „Zelena ostrva“.

"Ukupna vrijednost projekta je 470.000 evra, a vrijednost donacije je 400.000 evra. Ove godine su organizovani prekogranični treninzi za zaposlene u javnim institucicijama, i održana predavanja u osnovnim školama za preko 400 djece na temu reciklaže i selektivnog otpada. Izvršena je nabavka opreme-vozila za komunalnu policiju i Komunalno preduzeće u našem gradu. Aktivnosti se nastavljaju i u narednom periodu.

 Još jedan evropski zadatak, koji se uspješno realizuje je projekat „Jednake mogućnosti za sve“, koji realizuju DOO Vodovod i kanalizacija i naša opština, u okviru grant šeme Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Projekat se tiče Profesionalne rehabilitacije i aktivne politike zapošljavanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Vrijednost projekta je 45.000 evra.

Takođe, Mormonska crkva u Crnoj Gori je pomogla finansiranje projekata koji se tiču vodosnabdijevanja za izgradnju vodovoda u MZ Kaludra i Donja Ržanica ukupne  vrijednosti oko 120.000 evra, od čega je Mormonska crkva donirala oko 45.000 evra. Radovi na rekonstrukciji i izgradnji ovih vodovoda su završeni 2018. godine", kazao je predsjednik Opštine Berane.

Šćekić ističe da je Berane prepoznato kao sredina ljubavi, tolerancije, zajedničkog života, skladnih međunacionalnih odnosa.

"Osuđivali smo i osuđujemo svaki vid nasilja ma od koga dolazio i bilo u kom pravcu da je usmjeren. U našem gradu ima mjesta za sve ljude dobre volje, kojima su Berane i naša država u srcu. Naša saradnja sa Eparhijom budimljansko- nikšićkom bila je i biće na najvećem mogućem nivou. Koristim i ovaj trenutak da ponovim i svoj lični, a siguran sam i stav većinskih Berana: saradnja i naša podrška biće isključivo kanonski priznatoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, odnosno Mitropoliji crnogorsko – primorskoj, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, našim episkopom Joanikijem i njihovim sveštenstvom. Iako je danas svečani trenutak, smatram za izuzetno bitnim i potrebnim da iskažem i ponovim svoje viđenje i svoj stav, koje imam i kao vjernik i kao poštovalac svih vjerskih zajednica, koje postoje na ovim prostorima. U tom pravcu ćemo, kao lokalna samouprava, u okvirima svojih maksimalnih zakonskih mogućnosti pomoći izgradnju hrama Svetog Simeona Mirotočivog u našem gradu i time pokazati naš odnos prema svetinjama.

I ove godine smo, sa velikim zadovoljstvom, a u saradnji sa Islamskom zajednicom i uvaženim imamom organizovali iftar za naše sugrađane islamske vjeroispovijesti. Naš suživot predstavlja najveće bogatstvo naših multietničkih Berana, na koje, bez obzira na političku ili bilo koju pripadnost, moramo biti ponosni", kazao je Šćekić.

Počasni građani Savićević i Đurđevac

DSC03201024x6831

Foto: Opština Berane

Predsjednik SO Berane, Novica Obradović je u nastavku svečanosti saopštio da je na sjednici, održanoj 27. decembra 2018. godine, Skupština opštine Berane je jednoglasno donijela odluke o dodjeljivanju javnog priznanja – zvanja počasni građanin Opštine Berane.

„Zvanje počasni građanin Opštine Berane dodijeljeno je Dejanu Savićeviću, nekadašnjem vrhunskom sportisti – fudbaleru i aktuelnom predsjedniku Fudbalskog saveza Crne Gore i Momiru Đurđevcu, sekretaru Fudbalskog saveza Crne Gore, zbog značajnog doprinosa razvoju sporta u Beranama. Fudbalski savez Crne Gore na čelu sa predsjednikom Dejanom Savićevićem i sekretarom Momirom Đurđevcem, u poslednjih nekoliko godina kontinuirano je ulagao u fudbalsku infrastrukturu na području Crne Gore i Opštine Berane. Rekonstrusan je fudbalski stadion i stvoreni su visokokvalitetni uslovi za razvoj sporta u našoj Opštini, a veliki doprinos su tome dali čelni ljudi fudbalskog saveza, što ih je i preporučilo da Skupština donese odluku i proglasi ih za počasne građane naše opštine“, naveo je on.

Priznanja u vidu povelje i ključeva grada, počasnim građanima uručio je predsjednik opštine Dragoslav Šćekić.

Prisutni Savićević i Đurđevac su se zahvalili na ovako značajnom opštinskom priznanju.

„Veoma smo zahvali a ujedno i ponosni na saradnju FSCG i Opštine Berane. Pored uspješno rekonstruisane istočne tribine fudbalskog stadiona, nastavljamo sa istim aktivnostima kada je riječ i o zapadno tribinij. Smatramo da Berane, zbog svog geografskog položaja, predstavljaju pravi fudbalski centar sjevera Crne Gore“, naveo je Savićević ovom prilikom.

Odlukom predsjednika opštine Berane nagrađen je jedan broj istaknutih pojedinaca i društava.

Šćekić je zahvalnice uručio predsjedniku Međunarodne umjetničke vajarske alijanse – ISSA Liu Jang za sveukupni dopirnos na polju kulturne saradnje i prijem beranske međunarodne umjetničke kolonije u pomenutu organizaciju, zatim pekari „Marković“ za sponzorstvo manifestacija u okviru Beranskog kulturnog ljeta, kao i kompaniji „Elelktron“ za doprinos promociji i afirmacije Berana, a pohvale Milanu Đuraškoviću, istaknutom poljoprivrednom proizvođaču – stočaru i Blagoju Babiću, za ostvarene rezultate tokom studiranja na Medicinskom fakultetu.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa nastupili su pjevačka klapa „O’ Dive bel kanto“, dječji hor “Muzičko srce“ koji je izveo himnu festivala “Limsko srce“ i etno pjevačica Danica Crnogorčević.

Povodom Dana opštine Berane čestitke su, između ostalih, uputili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.