OSI mogu mnogo da pruže poslodavcima
Ilustracija

OSI mogu mnogo da pruže poslodavcima

Poslodavci u Crnoj Gori treba da znaju da im osobe sa invaliditetom (OSI) mogu dosta pružiti i da im Zakon omogućava veliki broj subvencija kako bi za manje novca dobili radnika koji će odgovoriti na njihove zahtjeve, smatraju u Udruženju paraplegičara.

Generalni sekretar Udruženja Dejan Bašanović kazao je da državne i lokalne institucije zapošljavaju OSI i da bi to trebalo da bude podstrek za privatni sektor.

„Živimo u takvom vremenu da za sve mora da postoji očigledan primjer koji će da pokaže da OSI mogu da odgovore radnim kompetencijama, ali da država koja je na prvom mjestu treba da sprovodi jake kampanje i da ih uključi što više u društvo“, rekao je Bašanović agenciji Mina. 

Prema njegovim riječima, Zavod za zapošljavanje i nevladine organizacije sprovode veliki broj programa koji povećavaju radne sposobnosti OSI, ali se, nažalost, još ne postiže krajnji cilj kako bi ih zadržali da rade kod nekih od poslodavaca.

„Kada su zaposleni u nevladinom sektoru, te organizacije se projektno finansiraju i samim tim njihov radni odnos većinom ne traje duže od godinu“, istakao je Bašanović.

Nakon toga, objasnio je Bašanović, ne dobijaju kontinuitet rada, već se vraćaju na Biro gdje moraju da traže neko novo zaposlenje.

„Svako traži priliku da se kroz svoj rad iskaže na nekom poslu, pa i osobe sa invaliditetom, iako im je teško da se zaposle jer veliki broj javnih ustanova nije pristupačan“, istakao je Bašanović.

Prema njegovim riječima, kada se govori o privatnom sektoru još su pristupni streotipi, konzervativizam i netolerancija.

„Iako je zakonska regulativa dosta dobro riješena i daje benefite poslodavcima koji zaposle osobe sa invaliditetom, oni se i dalje opredjeljuju da uplaćuju sredstva u Fond za profesionalnu rehabilitaciju zapošljavanja OSI, nego što bi ih oni sami zaposlili“, kazao je Bašanović.

On je rekao da su prije deset godina OSI bile manje uključene u neke društvene integracije i tokove društva.

Prema njegovim riječima, broj zaposlenih i integrisanih osoba sa invaliditetom je i dalje daleko od zadovoljavajućeg broja.

„Ali u odnosu na ranije, smatram da su povećanju toga broja doprinijele nevladine organizacije koje bave zaštitom prava osoba sa invaliditetom“, istakao je Bašanović.

On je kazao da su nevladine organizacije počele da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, da organizuju razne trebine i seminare i da podižu svijest samih OSI o njihovim mogućnostima.

„Uključivanjem kroz sport, kulturne i neke druge događaje, OSI polako pronalaze svoje mjesto u društvenom sistemu“, dodao je Bašanović.

Kako je naveo, i dalje je broj zaposlenih OSI nezadovoljavajući, jer na to utiču drugi problemi koji ih sprečavaju da budu konkurentni u odnosu na druge.

„Da bi se OSI integrisale u društvo, postoji veliki set nekih drugih problema koji nije riješen, a na kojima se intezivno radi“, kazao je Bašanović.

Tu se misli, kako je pojasnio, na pristupačnost javnih objekata i površina koje prije svega uključuju obrazovne institucije, „jer ako OSI dobiju adekvatno obrazovanje onda postoji mogućnost da se zaposle u nekim javnim institucijama“.

„Kada završe sa školovanjem, ako javne institucije koje bi trebalo da ih zaposle nijesu pristupačne, to je drugi segment i problem“, rekao je Bašanović.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.