Stanove više ne mogu pretvarati u kafane
Foto: Ilustracija

Nova Vladina uredba

Stanove više ne mogu pretvarati u kafane

Građani koji žele da poslovnu prostoriju pretvore u poseban ili zajednički dio stambene zgrade moći će to da urade, jer im tu mogućnost sada daje nova Vladina uredba.

Uredba se tiče načina pretvaranja posebnog i zajednikog dijela stambene zgrade u poslovnu prostoriju, odnosno poslovne prostorije u posebni ili zajednički dio stambene zgrade.

Novom Vladinom uredbom izbrisana je mogućnost da se poseban ili zajednički dio stambene zgrade može pretvoriti u primarni ugostiteljki objekat za pružanje usluga smještaja i usluga pripremanja i usluživanja hrane i pića.

Ova mogućnost bila je data Vladinom uredbom iz 2011. godine i tada se tražilo da je podnosilac zahtjeva dužan da dostavi dokaz da poseban ili zajednički dio stambene zgrade ispunjava minimalno-tehničke uslove u pogledu opreme i prostora, te da mora dostaviti izjavu privrednog društva, odnosno preduzetnika ovlašćenog za vršenje revizije tehničke dokumentacije da poseban i zajednički dio stambene zgrade ispunjava uslove za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti, piše Dan.

Inače, Vladina uredba iz 2011. godine je propisivala da se samo poseban i zajednički dio stambene zgrade može pretvoriti u poslovni prostor, a sada je to moguće u kontra smjeru

Kako je objašnjeno, veliki broj građana je pretvarao stambene prostore u poslovne, ali ih nije uspio valorizovati ni kao takve koristiti, pritom su im obračunavani mnogo veći porezi nego za stan.

Sada će te prostorije moći da vrate u prvobitno stanje. Dosad nije postojao propis na osnovu kojeg su to mogli da urade zbog čega ih je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora odbijao.

Novina koju predviđa ova uredba odnosi se i na proceduru kako se poseban i zajednički dio stambene zgrade može pretvoriti u poslovnu prostoriju. Starom uredbom bilo je predviđeno da se za objekat mora dostaviti građevinska dozvola, dok novi Vladin propis propisuje da je neophodno da je objekat upisan u katastar nepokretnosti i da nije opterećen nekom od zabilježbi poput "nema konačan izvještaj o stručnom nadzoru", "nema upotrebnu dozvolu", "nema prijavu građenja" ili je "izgrađen bez građevinske dozvole".

Takođe, novina koje se tiče mogućnosti vraćanja poslovne prostorije u poseban ili zajednički dio stambene zgrade odnosi se na to da je to moguće u slučaju ako je objekat upisan u katastar nepokretnosti i da nije opterećen nekom od zabilježbi poput "nema konačan izvještaj o stručnom nadzoru", "nema upotrebnu dozvolu", "nema prijavu građenja" ili je "izgrađen bez građevinske dozvole", zatim ako je izdato odobrenje o pretvaranju posebnog ili zajedničkog dijela stambene zgrade u poslovnu prostoriju, na osnovu kojeg je taj poseban ili zajednički dio stambene zgrade pretvoren u poslovi prostor, te ukoliko je donijeta odluka skupštine etažnih vlasnika o pretvaranje poslovne prostorije u poseban ili zajednički dio stambene zgrade

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.