Rjeđe ćemo posjećivati izabrane ljekare: Specijalista vodi liječenje i zakazuje kontrolni pregled
ilustracija

Platforma za elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda

Rjeđe ćemo posjećivati izabrane ljekare: Specijalista vodi liječenje i zakazuje kontrolni pregled

Platforma za elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda u svim bolnicama izazvala je zabrinutost kod građana koji sumnjaju da će biti u mogućnosti da nastave liječenje kod specijaliste koji ih prati od početka liječenja, kao i da li će morati da idu u druge gradove ukoliko nema termina za snimanja skenerom i magnetnom rezonacom u mjestu u kome žive.

Iz Ministarstva zdravlja su Danu pojasnili da će građanima ubuduće biti znatno jednostavnije da dođu do specijaliste, jer neće morati iznova da idu i zakazuju termine kod izabranog ljekara, nego će nakon prvog zakaznog pregleda dalje liječenje voditi specijalista.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da će pacijenti biti pitani, ukoliko se desi da nema slobodnih termina za određena snimanja i dijagnostiku u roku od mjesec dana, da tu proceduru odrade u drugoj bolnici.

Iz resora Kenana Hrapovića pojašnjavaju da će pacijentima iz gradova sa primorja i sjevera, koji nemaju slobodnih termina u Opštoj bolnici Cetinje za dijagnostiku ili Bijelom Polju, biti ponuđeno da se obavi snimanje sekenrom u Kotoru, odnosno Beranama.

"Građani koji treba da idu na prvi pregled kod specijaliste, na primjer kod kardiologa, reumatologa ili endokrinologa, poći će kod izabranog doktora, koji će im nasumično zakazati pregled prema slobodnim terminima. Pošto obave pregled, ljekar specijalista im zakazuje kontrolni pregled. Dakle, pacijent ne mora da nosi papirni uput kod izabranog ljekara kako bi on zakazao taj kontrolni pregled. Nakon što pregleda pacijenta, ljekar specijalista piše uput za pretrage ili dijagnostičke procedure koje je potrebno obaviti do sledećeg pregleda. Građani ne moraju ponovo da idu kod izabranog ljekara kako bi im dao uput za te procedure. U slučaju da nema termina za specijalistički pregled u najbližoj bolnici u roku od 30 dana, otvara se meni koji omogućava da se pacijent uputi u bilo koju bolnicu u kojoj je moguće ranije obaviti pregled", pojasnili su iz Ministarstva zdravlja, piše Dan.

Iz tog resora navode da je jedna od novina koja je predviđena platformom to da će ljekari u opštim bolnicama i Kliničkom centru imati mogućnost da pacijentima koje prate zakažu prvi kontrolni pregled, kao i sve vrste pregleda u okviru grane kojom se bave.

Ističu da građani predugo čekaju na dijagnostiku na primarnoj zdravstvenoj zaštiti, čime će se baviti od septembra.

Kako su pojasnili, ako se desi da nema dostupnih termina za prvi pregled kod specijalista u bolnicama ili Kliničkom centruu roku od 30 dana, izabranom ljekaru će biti dostupan pregled termina za specijalističke preglede u cijeloj Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.