Foto: Predsjednik.me

Đukanović sa Jiangzhouom

"U Crnoj Gori vidimo najvrjednije djelove bogatog kineskog stvaralaštva"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju Nacionalne akademije slikarstva Kine, na čelu sa potpredsjednikom te organizacije Zhangom Jiangzhouom.

Kako je saopšteno iz predsjednikovog kabineta, visoka kineska umjetnička delegacija boravi u Podgorici povodom izložbe “Enthusiasm for Ink Wash Painting” koju Nacionalna akademija slikarstva Kine realizuje u saradnji sa JU Muzeji i galerije Podgorice.

Šef delegacije Jiangzhou  uručio je u ime Nacionalne akademije slikarstva Đukanoviću njegov portret koji je posebnom tradicionalnom tehnikom vode i tinte naslikao jedan od najboljih kineskih slikara  Yu Weinang, inače član delegacije, a na inicijativu ambasade Kine u Podgorici.

Uz zadovoljstvo susretom, Jiangzhou je iskazao visoke ocjene za tradicionalno  prijateljstvo Crne Gore i Kine koje se i danas kvalitetno razvija. Šef kineske delegacije je naglasio da je upravo slikarstvo i tehnika kojom će se predstaviti našoj publici, i kojom je izrađen portret, predstavlja najbolji simbol drevne tradicije i kulture Kine.

“Očekujemo da će crnogorski prijatelji bolje upoznati razvoj kineske tradicije i na taj način ojačati veze nasa dva naroda”, kazao je Jiangzhou.

Đukanović je iskazao dobrodošlicu i zadovoljstvo zbog posjete predstavnika Nacionalne akademije slikarstva, ukazujući poštovanje tradicionalno prijateljskim odnosima dvije države, koje baštinimo još iz jugoslovenskog vremena.

"Bez obzira na geografsku udaljenost Kinu doživljavamo kao prijatelja, nastojeći da razvijemo sve oblike saradnje i u savremenom kontekstu, posebno u oblasti kulture. Veliko je bogatstvo da u Crnoj Gori vidimo najvrjednije djelove bogatog kineskog stvaralaštva, a ovo je podsticaj za uspostavljanje kontinuirane saradnje u ovoj oblasti”, kazao je Đukanović.

Uz ličnu zahvalnost umjetniku na poklonjenom portretu, Đukanović je podsjetio na sjajnu tradiciju crnogorske slikarske škole, koja je nejprepoznatljiviji izraz naše kulturne scene.

“Dosta naših umjetnika pronijelo je slavu Crne Gore daleko izvan njenih granica, na najprestižnijim evropskim likovnim i kulturnim destinacijama", kazao je on.

Zajednički je ocijenjeno da će ova izložba biti prvi korak ka uspostavljanju daljeg interkulturalnog učenja, upoznavanja i povezivanja Crne Gore i Kine.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.