Prva rata kredita za izgradnju autoputa od jula 2021.: Iznosiće 33,7 miliona dolara
Ilustracija

Prva rata kredita za izgradnju autoputa od jula 2021.: Iznosiće 33,7 miliona dolara

Prva rata kredita za izgradnju autoputa Bar-Boljare, koji je zaključen sa kineskom Exim bankom, dospijeva u julu 2021. godine i iznosiće oko 33,7 miliona američkih dolara (USD), saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

On je u Skupštini kazao da će sredstva za tu namjenu biti planirana u godišjem budžetu za 2021. godinu, na poziciji otplate duga nerezidenata.

"Sama obaveza biće regulisana iz sredstava tekućeg budžeta, depozita i drugog vida finanisranja eventualnih kreditnih sredstava, zavisno od trenutne likvidnosti budžeta i raspoloživih sredstava", objasnio je Radunović, prenosi agencija Mina.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF) Nebojše Medojevića, podsjetio da je kredit sa Exim bankom potpisan u oktobru 2014. godine, na period otplate od 20 godina, sa grejs periodom od šest godina.

Medojevića je zanimalo kad pristiže prva rata za plaćanje kredita Exim banci za izgradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, koliki je njen iznos i kako će Vlada obezbijediti novac za isplatu.

Medojević smatra da će Vlada za taj novac morati da se zaduži 66 miliona USD godišnje.

"Kad dođe rata, ako nemate da je platite, može da dođe do blokade budžeta, kašnjenja plata, penzija i isplata iz budžeta. Kinezi imaju pravo da postanu vlasnici autoputa po ugovoru, ukoliko Vlada ne isplati određeni broj rata", saopštio je Medojević.

Radunović je kazao da se ne može desiti da kineska kompanija, China Road and Bridge Corporation (CRBC), postane vlasnik autoputa.

"To može ako se izglasa u parlamentu. Crna Gora se nigdje u ugovoru nije obavezala na uspostavljanje hipoteke na imovinu gdje se izvode radovi. Mi nijesmo uspostavili zalogu na imovinu i Kinezi nikako ne mogu postati vlasnici autoputa, osim legitimnim odlučivanjem u parlamentu", zaključio je Radunović.

Prioritetna dionica autoputa trebalo bi da bude završena u septembru naredne godine.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.