Mogerini: Proširenje je pitanje pomirenja i ujedinjenja evropskog kontinenta
Federika Mogerini

"EK vjeruje u davanje kredibilne perspektive proširenja Zapadnom Balkanu"

Mogerini: Proširenje je pitanje pomirenja i ujedinjenja evropskog kontinenta

Proširenje Evropske unije (EU) na Zapadni Balkan pitanje je pomirenja i ujedinjenja evropskog kontinenta, poručila je šefica diplomatije EU Federika Mogerini.

Ona je, govoreći pred Evropskim parlamentom o primjeni Globalne EU strategije, ocijenila da je približavanje zemlja Zapadnog Balkana investicija u evropsku bezbjednost, stabilnost i prosperitet.

Mogerini je naglasila da Evropska komisija vjeruje u davanje kredibilne perspektive proširenja Zapadnom Balkanu.

”Za mene sama riječ proširenje nije odgovarajuća. Zemlje Zapadnog Balkana su sve susjedne zemlje članicama EU. Tu je reč o pomirenju i ujedinjenju našeg kontinenta. Radi se i o pomirenju unutar regiona", rekla je Mogerini.

Kako je dodala, vjeruje da je vrijeme i za otvarnje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nada se da će Savjet donijeti takvu odluku ubrzo.

"Mislim da je to investicija u našu bezbjednost, stabilnost i prosperitet”, poručila je Mogerini.

Ona je kazala da je na Balkanu pozitivan uticaj angažmana EU ogroman i neuporediv.

U tekstu dokumenta povodom tri godine primjene EU Globalne strategije ocjenjuje se da je Zapadni Balkan napravio nepovratan napredak na EU putu.

"To uključuje Prespanski sporazum Atine i Skoplja, pravosudnu reformu u Albaniji koja je bez presedana, otvarnje i zatvaranje pristupnih poglavlja Crne Gore i Srbije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, zahtjev za kandidaturu BiH”, navodi se u dokumentu.

Evropska služba za spoljne poslove naglašava da se pored obnovljene evropske perspektive EU na Balkanu direktno angažovala u oblastima kao što su vladavuna prava, ekonomski napredak, zapošljavanje i povezivanje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.