Hrapović: Cilj nam je članstvo u Evropskom centru za monitoring u oblasti droga
Sa sastanka

Hrapović: Cilj nam je članstvo u Evropskom centru za monitoring u oblasti droga

Ministarstvo zdravlja ima višegodišnju uspješnu saradnju sa Evropskim centrom za monitoring u oblasti droga (EMCDDA), liderskom agencijom u oblasti monitoringa droga u Evropskoj uniji, a očekuje nas dalje unapređenje i intenziviranje komunikacije kao i nastavak saradnje, koja će rezultirati članstvom Crne Gore u agenciji, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja Kenana Hrapovića i delegacije EMCDDA, na čelu sa direktorom Aleksisom Guzdelom.

 Hrapović se zahvalio na dosadašnjoj ekspertskoj podršci u usvajanju i primjeni evropskih standarda za izvještavanje, i upoznao čelne ljude agencije sa strateškim okvirom koji Crna Gora ima u oblasti politika droga, te podsjetio na obavezni multidisciplinarni pristup u ovoj oblasti.

„Uvažavajući činjenicu da je preduslov ispunjenja Mape puta u kontekstu obaveza iz poglavlja  24 i preduslov za članstvo Crne Gore u Agenciji za monitoring droga da Ministarstvo zdravlja upotpuni nedostajućim kadrom Odjeljenje za politike sprečavanja zloupotrebe droga, kao kontakt jednice za EMCDDA, raspisali smo javni oglas za popunu tih upražnjenih radnih mjesta. U planu je i da, u skladu sa vašim preporukama, oformimo i multisektorsku radnu grupu, koja će pratiti i raditi na Sistemu za rano upozorenje na pojavu novih psihoaktivnih supstanci“, saopštio je Hrapović.

Dogovorena je i dalja saradnja u smislu eksperske pomoci za nastavak edukacije crnogorskih kadrova, a posebno je iskazana otvorenost i spremnost da postanemo dio informacione mreže za prikupljanje, obradu i distribuciju podataka.

Tokom prva posjete delegacije EMCDDA Crnoj Gori, direktor Aleksis Gudzel, upoznao je ministra Hrapovića sa benefitima koje će Crna Gora ostvariti članstvom u agenciji.

„Naročito je važan sistem ranog upozoravanja u svjetlu stalne pojave novih psihoaktivnih supstanci. Prikupljamo podatke i dijelimo najbolje prakse i omogućavamo pristup svim podacima“, saopšto je Gudzel.

Evropski centar za monitoring droga i zavisnosti od droga je referentna agencija Evropske unije, koja se bavi prikupljanjem i analizom podataka i informacija u oblasti droga na nivou EU, u cilju sagledavanja različitih trendova u oblasti upotrebe droga.

U delegaciji EMCDDA su i Roumen Sedefov, šef Jedinice za rizike javne bezbjednosti i sigurnosti, Gonçalo Felgueiras e Sousa, šef Jedinice Reitox i vanjskih partnera   i  Andre Noor, šef Sektora za trendove i analize u Jedinici za javno zdravlje.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.