Greškom objavljene lokacije nuklearnog oružja NATO-a u Evropi
ilustracija

Greškom objavljene lokacije nuklearnog oružja NATO-a u Evropi

Bezbjednosni komitet Parlamentarne skupštine NATO nedavno je greškom objavio dokument sa tajnim lokacijama nuklearnog oružja Alijanse u Evropi. Riječ je o šest baza – Klajne Brogel u Belgiji, Buhel u Njemačkoj, Avijano i Gedi-Tore u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj.

Vašington post piše da se iz dokumenta vidi da SAD čuvaju dio svog nuklearnog arsenala u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Dokument "Nova era za nuklearno odvraćanje? Modernizacija, kontrola oružja i savezničke nuklearne sile" prvobitno je objavljen u aprilu, ali je belgijski list Morgen tek u utorak objavio dio u kome se pominju lokacije oružja.

"Ove bombe se nalaze u šest američkih i evropskih baza – Klajne Brogel u Belgiji, Bihel u Njemačkoj, Avijano i Gedi-Tore u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj", navodi se u dijelu dokumenta koji je objavio belgijski list.

Vašington post navodi da Morgen nije precizirao izvor na koji se pozivaju.

U najnovijoj verziji dokumenta Parlamentarne Skupštine NATO, koja je objavljena prošle nedelje, ne pominju se više specifične lokacije oružja već samo avioni koji imaju mogućnost da nose nuklearno oružje.

Autor teksta, senator Džozef Dej kaže da su sve informacije koje je koristio u tekstu javno dostupne i da je aprilski dokument predstavljao nacrt.

Američki list podsjeća da ni SAD ni njene evropske saveznice ne pričaju otvoreno o lokacijama gdje se nalazi američko oružje na evropskom kontinentu.

Neimenovani zvaničnik koji je razgovarao sa listom kaže da dokument PS NATO-a nije zvaničan dokument Alijanse.

Međutim, Vašington post ističe da su mnogi evropski mediji dokument prihvatili kao konačnu potvrdu činjenice da SAD skladište svoje oružje u Evropi.

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.