Zašto menstruacija kasni?
Ilustracija

Zašto menstruacija kasni?

Kašnjenje menstruacije ili po kliničkoj definiciji, amenoreja, je izostanak menstruacije. Može biti primarna ili sekundarna.

Amenoreja u primarnom obliku je izostanak, to jest nepojavljivanje menstruacije do 16. godine djevojčica ili dvije godine nakon početka puberteta. Takođe i u dobi djevojčica od oko 14 godina koje još nisu prošle kroz pubertet.

Sekundarna amenoreja dolazi nakon pojave menstruacije, a ona je u pravilu svaki izostanak duži od šest mjeseci. Najčešći uzrok kašnjenja jeste trudnoća, no to ne mora uvijek biti slučaj.

Menstruacija je danas i dalje tabu u nekim društvima, zato je i bitno da se, prije nego što vas uhvati panika, dobro informišete o tome koliko je normalno kašnjenje i šta to znači.

 Razlozi za kašnjenje

Prije svega, bitna je dobra higijena. Uz dobru higijenu i zdrav način života dolaze i pozitivne navike i minimalan broj razloga zašto bi došlo do kašnjenja mjesečnice. Ovo mogu biti neki od razloga.

 1. Trudnoća

Uobičajena i najčešća pretpostavka za kašnjenje menstruacije je trudnoća. Ako je to razlog kašnjenja, pojaviće se i ostali simptomi kao što su mučnina, osjetljiviji njuh, promjene raspoloženja i česta mokrenja.

Idealno vrijeme za ginekološki pregled je 8-12 dan menstruacijskog ciklusa. Na pregledu će vam ginekolog nakon dobijenih nalaza napomenuti kada bi trebala biti sljedeća kontrola.

Ti simptomi, doduše, mogu biti povezani i s drugim problemima ili psihološkim strahom od trudnoće. Najbolje bi bilo nakon tri do pet dana kašnjenja mjesečnice kupiti kućni test za trudnoću kako bi se saznalo o čemu se radi.

Konstitucijsko kašnjenje puberteta

Prva menstruacija nastupa kad su polne osobine već vidljive i izražene. Te osobine određuje peptidni hormon masnog tkiva leptin, nasljeđe, geografski položaj i mnogi drugi faktori.

Jedan od uslova pojave prve mjesečnice je i kriterijum minimalne tjelesne težine od 47,8 kg i 16-23,5 posto masnog tkiva. U našoj zemlji srednja dob dolaska menstruacije je 12 godina, s tim da kod 95 posto djevojčica nastupa između 10,5 i 14,7 godina.

Ukoliko dođe do kašnjenja puberteta ili drugih hormonalnih poremećaja, moguće je kašnjenje menstruacije.

Pretjerana fizička aktivnost, poremećaj prehrane ili stres

Fizički napor u kombinaciji sa stresom ili nezdravom prehranom loše utiče na naš cijeli organizam pa tako i na menstrualni ciklus.

- Ako ste se počeli baviti intenzivnim treninzima i dogodio se brz gubitak težine, pričekajte barem tri dana prije nego počnete razmišljati da li je razlog trudnoća.  

Tijelu treba vremena da se navikne na novi režim, zato je normalno da sve navedeno može uticati na promjene i u menstrualnom sistemu.

- Takođe i današnji ubrzani način života može uticati na kašnjenje. Ako ste imale tešku sedmicu na poslu ili u privatnom životu, sasvim je normalno da tijelo reaguje tako da menstruacija skoro potpuno izostane na mjesec dana ili se pojavi obilno krvarenje.

4. Kontracepcijske pilule

Kod korištenja kontracepcijskih pilula, kašnjenje menstruacije je skoro normalna stvar. Isto kao i kod korištenja lijekova ili nove prehrane, tijelu je potrebno vremena da se navikne na ono što unosite u njega.

Naročito ako ste prestali koristiti kontracepcijske pilule, može biti potrebno do 6 mjeseci da bi menstrualni ciklus bio redovan i da nema više kašnjenja menstruacije.

5. Uzimanje lijekova

Korištenje oralnih kontraceptiva, depo-progesterona, antidepresiva ili antipsihotika u tijelu podižu prolaktin. Na svim lijekovima pišu moguće nuspojave uzimanja.

S obzirom da mnogi lijekovi koji podižu prolaktin imaju nuspojavu usporavanja ili ubrzavanja ciklusa, obratite se ljekaru kako biste bili sigurni o čemu se radi.

6. Sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika je najčešći endokrinološki poremećaj kod žena fertilne dobi. Obilježavaju ga hronična anovulacija, hiperandrogenizam i policističan izgled jajnika.

Često se pojavljuje sa hiperlipidemijom, inzulinskom rezistencijom i dijabetesom tipa II. Taj sindrom je velike učestalnosti, od 15-20 posto u mlađoj dobi, a u perimenopauzi 10 posto.

Karakterizuje ga i visoka učestalost neplodnosti i pobačaja, patoloških promjena u trudnoći i debljina. Razvoj policističnih jajnika može biti povezan i s genetski poremećajem. Liječenje se obavlja terapijom hormonskom kontracepcijom ili hirurškim odstranjivanjem.

Ne zaboravite da je svako tijelo individualno

Bez obzira na moguće razloge kašnjenja mjesečnice,svako tijelo drugačije funkcioniše. Najbolje bi bilo dobro pratiti svoj menstrualni ciklus i dane ovulacije.

Žene same najbolje poznaju svoje tijelo i znaju kako reaguje na razne ljekove, vježbu, stres i ostalo. Preporučuju se odlasci na pregled ginekologu barem jednom godišnje ako je sve u redu.

Idealno vrijeme za ginekološki pregled je 8-12 dan menstruacijskog ciklusa. Na pregledu će vam ginekolog nakon dobijenih nalaza napomenuti kada bi trebala biti sljedeća kontrola.

Avaz

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.