Asanž neće biti izručen SAD
Džulijan Asanž

Britanci odlučili

Asanž neće biti izručen SAD

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi mu prijetila smrtna kazna, rekao je britanski ministar za Evropu Alan Dankan.

"To je osnovni uslov koji smo dogovorili, da nećemo dozvoliti da bude izručen na mjesto, gdje bi mogao dobiti smrtnu kaznu. Ta garancija je čvrsta", rekao je Dankan novinarima u Ekvadoru, gdje se nalazi u posjeti.

Asanž je u SAD optužen za špijunažu i Vašington traži njegovo izručenje. Ročište po tom zahtjevu je zakazano za kraj februara naredne godine u Velikoj Britaniji.

SAD Asanža optužuju da je ugrozio bezbjednost njihovih diplomata i vojnika kada je Vikiliks 2010. objavio 250.000 diplomatskih depeša i oko pola miliona povjerljivih dokumenata o aktivnostima američke vojske u Iraku i Avganistanu. Takođe, Asanž je optužen i za "zavjeru" s nekadašnjom vojnom analitičarkom Čelzi Mening, koja mu je dokumente dostavila.

Osnivač Vikiliksa je sedam godina boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je dobio politički azil, da bi 11. aprila bio uhapšen uz dozvolu novih vlasti u Kitu.

Odmah je odveden u pritvor, a potom osuđen na 50 nedjelja zatvora zbog kršenja uslova uslovne slobode.

Ekvadorska vlada je potvrdila da je prije povlačenja odluke o azilu za Asanža dobila pisane garancije britanske vlade da on neće biti izručen zemlji u kojoj bi mogao biti mučen ili osuđen na smrt.

SAD Asanža optužuju po 18 tačaka, a zbirna kazna za sve njih iznosi oko 175 godina zatvora.

Špijunaža je u SAD zločin podložan smrtnoj kazni.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.