Makron stigao u Srbiju: Došao sam da zajedno okrenemo novu stranu
Vućić i Makron, foto: Tanjug

Vučić: Obnova prijateljstva izraz želje Francuske da se vrati u region

Makron stigao u Srbiju: Došao sam da zajedno okrenemo novu stranu

Predsjednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas da je došao u Beograd da "okrene novu stranu", potvrdi prijateljstvo i gradi nova partnerstva sa Srbijom.

"Želimo zajedno da okrenemo novu stranu", rekao je Makron na aerodromu Nikola Tesla, po slijetanju u Beograd, gdje je sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem otkrio ploču povodom zvaničnog početka radova na modernizaciji beogradskog aerodroma.

On je rekao da 18 godina nijedan predsjednik Francuske nije došao u Srbiju, što je, kako je rekao, previše dug period.

Istakao da su u njegovoj delegaciji umjetnici, kulrurni radnici, ekonomisti, koji svjedoče da Francuska želi da otvori novu stranu bilateralnih odnosa u geopolitičkom kontekstu koji nije siguran.

"Naše veze sa vašom zemljom su veoma važne", istakao je Makron.

Istakao je da će biti reči i o zajedničkoj prošlosti, ali i o budućnosti.

"Za to je potrebno da cenimo jedni druge i da dobro poznajemo jedni druge. Došao sam ovde da vidim vas, vašu vladu, preduzetnike, ali i da razgovaram sa celim srpskim narodom i da kažem koliko poštujemo i koliko prijteljstvo Francuska gaji prema Srbiji", istakao je Makron.

On je naveo da je ovo trenutak zajedničke istorije koji je veoma važan i ima više simbola.

"Prvo, dogodila se velika teniska pobjeda i želim da vam čestitam pobjedu Novaka Ðokovića na Vimbldonu. To je bio nevjerovatan sportski izazov i sigurno je da je čitavi srpski narod ponosan i imate zašto", rekao je Markon.

On je istakao da je ova godina posebna, da smo slavili kraj Velikog rata, kada su se narodi Srbije i Francuske borili zajedno za slobodu, te da se slavi 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

"To je naša zajednička istorija, duga istorija, nešto što nas obavezuje za budućnosti", rekao je Makron.

On je rekao i da je koncesija Vansija na aeodromu još jedan simbol trgovinskih donosa, poput i helikoptera Erbasa, navodeći da želi da se grade nova partnerstva između zemalja i da se zajedno radi.

"Želim da radim sa vama na svemu tome", rekao je Makron. 

"Hvala na dočeku i na lijepim riječima, velika mi je čast. Obećao sam prije nekoliko mjeseci da ću doći ovdje, nisam mogao da dođem, ali mi je velika čast što sam danas sa vama", rekao je Makron.

2659263f

Foto: Tanjug

Vučić: Obnova prijateljstva izraz želje Francuske da se vrati u region

"Želim da se zahvalim i kažem da je ovo tek početak naše izvanredne saradnje. Da vam se zahvalim na vjeru u Srbiju, što ste podsticali vaše investore da dođu u našu zemlju. Počastvovan sam što danas i sjutra mogu da vas ugostim u Beogradu i Srbiji", rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je ukazao da su Srbi gostoljubiv narod i da su Makrona sa velikom željom, gotovo ushićenjem očekivali u Srbiji.

On je izrazio uvjerenje da će francusko-srpsko prijateljstvo dostići nove granice, one koje smo imali nekada i o kojima smo maštali da se vrate. 

Vučić je, u svom obraćanju, kazao da je mu je velika čast što je sa Makronom mogao "na kapiji Srbije", zajedno da otkrije ploču Vansija i to pored helikoptera koji su nabavljeni od francuskih partnera.

Istakao je da su Srbi lojalni i ozbiljni ljudi, te da umiju takvu pažnju da poštuju, a da Francuska može da računa na Srbiju kao pouzdanog prijatelja. 

Na kraju je poželio predsjedniku Francuske da se osjeća kao kod svoje kuće i poželio mu dobrodošlicu i na francuskom "dobrodošli u Beograd, dobrodošli u Srbiju".

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.