Duda i Čaputova: Zbog Rusije neophodno NATO jedinstvo
Foto: Beta/AP

Duda i Čaputova: Zbog Rusije neophodno NATO jedinstvo

Nova slovačka predsjednica Zuzana Čaputova i predsjednik poljske Andžej Duda složili su se danas u Varšavi da je u NATO neophodno jedinstvo saveznika između ostalog i zbog Rusije sa kojom se odnosi, iako bi bilo potrebno da budu konstruktivni, nikako ne poboljšavaju.

"Jedinstvo u NATO nam je potrebno i zbog naših odnosa sa Rusijom koji se ne poboljšavaju. NATO je osnovni stub naše odbrane i bezbjednosti a jedinstvo saveznika je ključni preduslov za njegovo dobro funkcionisanje. Potrebni su nam konstruktivni odnosi sa Rusijom. Ali za takve odnose je potrebno uzajamno poštovanje i poštovanje pravila. Danas to, nažalost, od strane Rusije ne vidim", kazala je Čaputova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Dudom.

Slovačka predsjednica izjavila je da je njen lični cilj kao šefa slovačke države da doprinese boljem razumijevanju i približavanju Ukrajine i zemalja Višegradske grupe, jer je bezbjednost i stabilnost Ukrajine, kao najvećeg susjeda Slovačke u interesu zvanične Bratislave i cijelog regiona.

"Oboje smo uvjereni da Ukrajinu treba podržavati i u težnji ka stabilnosti, u tome da očuva pun suverenitet a takođe da se okonča okupacija Donbasa, Luganska i Krima. Ali prije svega da se realizuju reformatorski napori, proevropska nastojanja Ukrajine. Jako je važno da se Ukrajina u svim aspektima približava državama Evropske unije i evroatlantske zajednice", kazao je Duda.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.