Foto:Twiter/Getty

Đoković protiv Federera i skoro 15.000 gledalaca

"Nije lako kad je publika protiv vas a vi ste već dugo najbolji na svijetu"

Trijumf Novaka Đokovića protiv Rodžera Federera u finalu Vimbldona juče je bila sportska vijest dana, a svi najugledniji svjetski mediji u prvi plan stavljaju istorijski trenutak jer je srpski as do pete titule u Londonu stigao u prvom taj-brejku petog seta ikad i najdužem finalu.

"Đoković dobio triler protiv Federera, na nevjerovatan način, spasivši dvije meč lopte kod 8:7 u petom setu", navodi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Španski list "AS" ističe da je Đoković u nevjerovatnom finalu potvrdio da je teniski "Dominator".

"Đoković je ponovo zatvorio vrata Federeru na Vimbldonu, treći put ga dobio u finalu i 38-godišnjeg Švajcarca ostavio sa osjećajem da možda nikad više neće osvojiti gren slem trofej", piše "AS", prenose Novosti.

List "Marka" podsjeća da je Đoković osvajanjem 16. gren slem titule prišao Federeru na samo četiri i ostao veliki kandidat za najboljeg u istoriji.

"Između njih je Nadal sa 18 titula, ali ono što je posebno kod Đokovića jeste njegova sposobnost da se izvuče i vrati", konstatuje list i ističe da sigurno nije lako kad je publika protiv vas, a vi ste već dugo najbolji na svijetu.

Njemački "Bild" ističe da je Federer izgubio još jednu epsku bitku od Đokovića.

"Federer još ima 20 titula, četiri više od Đokovića, ali ovo je treći poraz od Đokovića u finalima Vimbldona. Da li će uspjeti da sa 38 godina prevaziđe traumu",  pita se novinar Bilda.

3898091695d2b76f660ada285913183640

Foto:Tanjug/AP

„Pobjeda za vječnost! Đoković jede travu" – naslov je u tabloidu Bild. „Mentalna snaga donijela je Đokoviću titulu", piše austrijski javni servis ORF. Sportski portal Spox u pozitivnom tonu Đokovića naziva „prokleto mentalitetsko čudovište!"

Gledajući statistiku, taj portal konstatuje da Federer zapravo na svojoj omiljenoj podlozi ne može odigrati bolje od ovoga. „Nasuprot tome Đoković može da igra mnogo bolje, što je posle meča i priznao."

Spox piše da su potrebna „muda kao đulad da se igra protiv najboljeg tenisera svih vremena na travi, u meču u kojem nemaš brejk dva sata i 47 minuta, a skoro cijela publika je protiv tebe". „Svjetska je klasa kako je Đoković probio Federera na njegovoj drugoj meč lopti – ovo je treći put da je protiv maestra odbranio dvije meč lopte i onda pobijedio. Mentalitetsko čudovište!", prenosi Dojče Vele.

„Kad je gusto, najbolji je", stoji u naslovu na portalu nedeljnika Špigel gdje se pitaju šta je Đokovićeva tajna. Izvukao se u petom setu na dvije Federerove meč lopte: „Đoković je još jednom demonstrirao da je u kritičnim i tijesnim momentima sigurno najbolji igrač kojeg je ovaj sport ikada vidio", piše Špigel.

„Đoković je morao da nastupa ne samo protiv Federera već i protiv skoro 15.000 gledalaca koji su mu u završnici s vremena na vrijeme zviždali. (…) Snaga njegovih nerava je poznata, skoro legendarna. Malo koji igrač koristi svoje brejk-lopte tako efikasno ili se od tuđih brejk-lopti brani. Niko na ATP-turu ne pobjeđuje tako često tajbrejkom. A kada se dođe u odlučujući set, njegov učinak je izuzetan."

Italijanska Gazeta delo Sport navodi da je "Đoković i dalje na svjetskom teniskom tronu, ali koristi priliku i da čestita, kako navodi magičnom Federeru, na sjajnoj borbi.

Od ravnodušnosti do udaranja u grudi i prsta ka nebu

Đoković je u finalu Vimbldona pokazao manje emocija nego što je to za njega uobičajeno.

"On kao da zna da će pobijediti", prokomentarisao je u jednom trenutku komentator Sportkluba Nebojša Višković.

Đokovićevo mentalno stanje se posebno reflektovalo posle poslednjeg poena kojim je obezbijedio peti naslov šampiona Vimbldona.

Da li zbog publike, okolnosti, čega god, tek Đoković je djelovao kao da je uradio nešto sasvim normalno, sasvim mirno se rukovao sa protivnikom, arbitrom, ponosno prošetao terenom uzdignute brade, a potom i ponovo probao ukus Vimbldonske trave.

Do momenta potpune eksplozije, udaranja u grudi i pokazivanja prstom ka nebu - e, tada je Novak pokazao da je pravi Novak i da je njegovo cjelokupno ponašanje prije toga bilo jedna odlična predstava kojom je sebi obezbijedio neophodan mir i distancu, prije svega od publike koja je još jednom bila potpuno na strani njegovog protivnika.

Uz to, ovoga puta londonska publika nije dobila "Novakova srca"... Nije ih ni zaslužila.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.