Veliki dan za Francusku, Makron pokazuje
Foto: Tanjug

Veliki dan za Francusku, Makron pokazuje "evropsku vojsku"

Predsednik Francuske Emanuel Makron pokazaće danas odbrambene kapacitete EU na paradi povodom Dana pada Bastilje.

Parada se održava u Parizu u znak sjećanja na 14. jul 1789. godine kada je tvrđava-zatvor zauzeta tokom Francuske revolucije.

Kako navodi thelocal.fr, demonstracija vojne saradnje u okviru EU dešava se u trenutku narastajućih napetosti sa SAD.

Makronovi gosti na paradi na Jelisejskim poljima biće, između ostalih, kancelarka Njemačke Angela Merkel, predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i još aktuelna predsjednica britanske vlade Tereza Mej.

Dan pada Bastilje biće obilježen i širom Francuske paradama, proslavama, vatrometima, a u samom Parizu će vatrogasci tradicionalno otvoriti vrata svojih stanica kako bi organizovali zabave sa građanstvom.

Biće održan i veliki koncert kod Ajfelovog tornja.

Biće predstavljeno "evropsko jedinstvo"

Devet učesnika, uz Francusku, Evropske inicijative za intervenciju, osnovane prije godinu na Makronovo insistiranje s ciljem razvoja "zajedničke strateške kulture", biće predstavljene na paradi - Belgija, Velika Britanija, Njemačka, Danska, Holandija, Estonija, Španija, Portugal i Finska.

Nakon parade, Makron će doručkovati sa predsjednicima Finske, Portugala i Estonije.

Takođe će biti prisutni kancelarka Njemačke Angela Merkel, premijeri Holandije i Belgije, Mark Rute i Šarl Mišel, kao i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i ministarke odbrane Španije i Danske, Margarita Robles i Trine Bramsen.

Veliku Britaniju će predstavljati i potpredsednik vlade Dejvid Lidington.

Na taj dan u gradovima su predviđeni vatrometi, ali se Francuska i dalje oporavlja od niza terorističkih napada od 2015. kada je stradalo nekoliko stotina osoba.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Poslije toga je 26. avgusta 1789. usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrijednosti - sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.