Srbija formira bazu DNK za
Foto: Ilustracija

Srbija formira bazu DNK za "nestale bebe"

Srbija će uskoro dobiti DNK bazu podataka roditelja i srodnika, koji sumnjaju da su im djeca nestala iz porodilišta.

Ovo je jedan od zaključaka interresorne Komisije za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvjetljavanju prijavljenih slučajeva "nestalih beba", koja se sastala 11. jula, pišu "Novosti".

"Ova odluka je usvojena jednoglasno, što pokazuje posvećenost države da konačno riješi ovaj problem ", kaže Radiša Pavlović, član Komisije i predsednik Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama".

Roditelji, djeca ili srodnici koji izraze osnovanu sumnju o nestanku beba, potkrijepljenu relevantnim dokazima, moći će da daju svoje DNK uzorke, bilo preko krvi ili brisa, u nacionalni registar. Tako će se formirati baza podataka i omogućiti besplatno upoređivanje uzoraka roditelja koji traže djecu sa djecom koja traže roditelje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.