Egipat prvi put od 1965. za posjetioce otvorio dvije piramide
Foto: Beta/AP

Egipat prvi put od 1965. za posjetioce otvorio dvije piramide

Egipat je danas prvi put od 1965. otvorio za posjetioce dvije starije piramide koje se nalaze na oko 40 kilometara južno od Kaira.

Ministar za anikvitete Kaled el Anani rekao je reporterima da su egipatski arheolozi u oblasti sa kraljevskim grobnicama Dašur otkrili kolekciju kamenih, glinenih i drvenih sarkofaga, a u nekima od njih ima mumija.

On je rekao da su arheolozi takođe pronašli drvene pogrebne maske, zajedno sa instrumentima koje su koristili za obradu kamena koji datiraju iz perioda od 664 do 332 prije nove ere.

U oblasti Dašur nalaze se neke od najstarijih piramida, uključujući Savijenu i Crvenu piramidu.

Egipat se nada da će ta otkrića da podstaknu turizam koji je opao nakon pobune 2011, prenosi Beta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.