Ozan: Turske kompanije pregovaraju o preuzimanju crnogorskih aerodroma
Songul Ozan

Sve veći broj investitora zaintresovanih za CG

Ozan: Turske kompanije pregovaraju o preuzimanju crnogorskih aerodroma

Turske kompanije pregovaraju sa Vladom o koncesionom aktu za upravljanje crnogorskim aerodromima, kazala je ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Kaže da je sve veći broj investitora iz te zemlje koji žele da ulažu u Crnu Goru.

"Iako Vlada još nije pripremila koncesioni akt za valorizaciju crnogorskih aerodroma interesovanje inostranih investitora već postoji. Pojedine turske kompanije spremne su da preuzmu upravljanjem aerodromima u Podgorici i Tivtu", potvrdila je Ozan u intervjuu za Novu M.

Ona je kazala da pripreme traju već dugo vremena.

"Postoje pregovori turskih investitora sa crnogorskim institucijama. To su prestižne profesionalne kompanije koje su prepoznatljive u svijetu kao dobri i profesionalni investitori. Svakako, odluka Vlade će biti u zakonodavnim okvirima ali mi očekujemo pozitivan ishod“, rekla je Ozan.

Navodeći da su ekonomski odnosi između Crne Gore i Turske dobri, iz godine u godinu, kaže Ozan, robna razmjena je u konstantnom porastu.

"Povećali smo izvoz u prošloj godini za 48 odsto. Mi takođe podržavamo i izvoz iz Crne Gore u Tursku jer želimo da obije zemlje imaju korist. Imamo jako ozbiljne investicije u Crnoj Gori u sektorima građevinarstva, turizma i bankarstva“, istiće ambasadorka Turske.

Prema njenim riječima, turski investitori se najviše interesuju za zdravstvo, turizam i građevinarstvo.

Zvanična statistika pokazuje da u našoj zemlji postoji oko 2.600 privrednih društava čiji su osnivači državljani Turske.

"Većina njih nije još aktivna i pretpostavljamo da je aktivnih kompanija oko 300-400. Ono što hrabri turske investitore da dolaze u Crnu Goru jeste to što je vaša zemlja na putu ka Evropskoj uniji i Crna Gora je članica NATO saveza. To je politički stabilna zemlja i zato su naši investitori zainteresovani da ulažu kod vas“, navela je Ozan.

Turska u ponedjeljak obilježava tri godine od pokušaja državnog udara u toj zemlji. To je, kaže ambasadorka Turske u Crnoj Gori, najkrvaviji čin iza koga stoji Fetulah Gulen i njegova organizacija.

"Cilj ove organizacije bio je da na svaki način sruši sve vrijednosti zemlje i ekonomske i političke ali u tome nijesu bili uspješni. Dokazali smo svoju jačinu i nastavili smo sa ekonomskim aktivnostima”, zaključila je Ozan.

Da Crna Gora i Turska iz godine u godinu imaju sve bolju ekonomsku saradnju pokazuje i statistika. Sve je veći broj turista koji iz Turske dolaze na naše primorje ali značajan je broj i onih koji žele da posjete neki od gradova u Turskoj.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.