Iz Crne Gore 90 vjernika putuje u Meku i Medinu na hadž
Foto: Ilustracija

Iz Crne Gore 90 vjernika putuje u Meku i Medinu na hadž

Za odlazak na hadž, na najsvetije mjesto muslimana, u Meku i Medinu, ove godine prijavilo se 90 vjernika iz Crne Gore, što je znatno više u odnosu na prethodne godine.

Cijena aranžmana za odlazak na hadž veća je u odnosu na prošlu godinu za 200 eura i iznosi 4.000 eura, javlja Anadolija.

Najstariji vjernik koji ove godine polazi na hadž biće Murat Dautović iz Rožaja, koji ima 83 godine, dok će najmlađa među putnicima biti Amina Nurković, takođe iz Rožaja, koja ima 18 godina.

Ramiz Luboder iz Islamske zajednice u Crnoj Gori za AA ističe da je polazak na hadž planiran za 1. avgust.

„Hadžije će u Meki i Medini boraviti skoro dvadeset dana. U aranžman koji smo obezbijedili za hadžije uključen je avio prevoz, smještaj, hrana, vodiči, vakcine. Boravak u Meki će biti nešto duži, oko 16 dana, dok ćemo u Medini biti nekoliko dana. Naše hadžije, kao i prethodnih godina putuju sa hadžijama iz Albanije, to je već postala praksa. Polazak hadžija iz Crne Gore je 1. avgusta, a povratak je 19.avgusta“, kazao je Luboder.

U cijenu aranžmana uključen je i prevoz autobusom do aerodroma, prevoz autobusom do Meke i Medine, kurban, ihram, pratnja teologa i ljekara.

Na pitanje zašto se konstantno povećava cijena aranžmana odlaska na hadž, Luboder odgovara da je razlog tome dodatno unaprjeđivanje uslova obavljanja hadža.

„To povećanje je evidentno, ali mislim da je to sve u cilju unaprjeđenja uslova za hadžije“, ističe Luboder.

Prošle godine iz Crne Gore je na hadžu bilo 60 vjernika, dok je godinu prije taj broj iznosio 83 osobe.

Prema islamskim propisima, obavljanje hadža je jedna od pet svetih dužnosti muslimana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.