Petrovdan u Bijelom Polju: Održana tradicionalna litija ulicama grada, Joanikiju krst i panagija od crkvene opštine

"Urađeno najviše Božijim blagoslovom i ljubavlju i trudom naroda Bijelog Polja"

Petrovdan u Bijelom Polju: Održana tradicionalna litija ulicama grada, Joanikiju krst i panagija od crkvene opštine

U Bijelom Polju je juče od 18 časova održana tradicionalna Petrovdanska litija predvođena episkopima budimljansko-nikšićkim Joanikijem, mileševskim Atanasijem i raško- prizrenskim Teodosijem, sa brojnim sveštenstvom i monaštvom.

Vjernici su od crkve Svetih apostola Petra i Pavla, noseći ikone uz molitvu, hodali do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu i nazad, a sa glavnog gradskog trga upućen je blagoslov i molitva za napredak građana Bijelog Polja.

6664287120948158341476657226312540291072n

Foto: Kodex

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije čestitao je svim vjernicima praznik zaštitnika grada.

"Sveti apostoli Petar i Pavle nas pred licem i prestolom Božijom zastupaju svojim molitvama i od Boga sa neba, pokrivajući nas svojim molitvenim pokrovom pošilju nam blagodat, jačaju vjeru u srcima našim, ljubav i sve vrline. Danas cijela pravoslavna vaseljena se sabira oko imena Božijega i oko imena svetih apostola i ispunjuje se drevno proroštvo da će svi narodi prići domu Božjem. A sve narode u vaseljeni privode Hristu Gospodu u dom Božji sveti apostoli Petar i Pavle", kazao je u besjedi vladika Joanikije.

6672155718824217651941622251643335141752832n

Foto: Kodex

On se zahvalio episkopima za ljubav koju su donijeli u Bijelo Polje.

Ispred crkvene opštine vjernicima se obratio Ranko Damjanović koji je istakao da se ove godine navršava i 20 godina episkopske službe vladike Joanikija.

"Svi znate kako je ova eparhija rasla pod njegovim vođstvom, tako da danas zahvaljujući njegovim blagoslovom i trudom imamo 28 crkava u kojima se može služiti liturgija, 7 parohijskih domova i konaka, imamo veliku duhovnu aktivnost, pomogli smo da se obnovi i 13 kuća i otvorili Narodnu kuhinju", kazao je on.

Damjanović je istakao da je zbog svega toga crkvena opština odlučila da vladici uruči panagiju i krst.

"Na panagiji se nalazi čudotvorna ikona majke Božije Nikoljačke sa željom da čuva našeg vladiku i da se moli za nas", kazao je Damjanović.

Vladika se zahvalio na ovom gestu i istakao da je proteklih 20 tak godina sve urađeno najviše Božijim blagoslovom ali i ljubavlju i trudom naroda Bijelog Polja.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.