Kotor će imati dva gradonačelnika?
Vladimir Jokić

Kotor će imati dva gradonačelnika?

Kotor će imati dva gradonačelnika jer je skoro izvjesno da će Upravni sud poništiti smjenu doskorašnjeg predsjednika opštine Vladimira Jokića (Demokratska Crna G ora), pošto nijedan od razloga za razrješenje navedenih u članu 62 Zakona o lokalnoj samoupravi nije dokazan ili potkrijepljen, piše Dan.

Zakon je u tom dijelu dodatno pojašnjen jer je konfuzija nastala nakon što je Herceg Novi 2016.godine imao dva gradonačelnika – Nikšu Gojkovića i Natašu Aćimović. Sud je pritom poništavao smjenu Gojkovića, a Aćimovićeva je već bila na funkciji, i tako se došlo u situaciju da dva gradonačelnika istovremeno imaju legitimno pravo da vladaju u jednoj opštini.

Pošto je novoformirana većina u Skupštini opštine (SO) Kotor juče za predsjednika opštine jednoglasno izabrala Željka Aprcovića (DPS), a imajući u vidu Jokićevu najavu da će podnijeti tužbu Upravnom sudu, maltene je izvjesno da će i Kotor uskoro da ima dva gradonačelnika.

Nakon dešavanja u Herceg Novom, namjera je bila da se kroz član 62 Zakona o lokalnoj samoupravi preciziraju norme za smjenu gradonačelnika, kako bi taj postupak bio maksimalno ozbiljan.

Prema tim zakonskim odredbama, skupština može razriješiti predsjednika opštine ako u propisanom roku ne predloži budžet i završni račun budžeta, ne obezbijedi sprovođenje strateškog plana razvoja opštine i drugih razvojnih planova i programa, kao i strateških dokumenata od državnog značaja, ne podnese godišnji izvještaj o svom radu i radu organa i službi i ako ne izvršava sudske odluke.

Predlog za razrješenje predsjednika opštine može podnijeti najmanje jedna trećina odbornika.

Jokić je za Dan kazao da nijedna od ovih zakonskih odredbi nije ispunjena u slučaju odluke dijela odbornika u SO Kotor da ga smijene.

“U Kotoru nijedan od zakonom predviđenih razloga za smjenu gradonačelnika nije dokazan niti je potkrijepljen. Zato će Upravni sud morati da poništi od luku o mojoj smjeni nakon tužbe”, rekao je Jokić, uz najavu da će sudu podnijeti i tužbu protiv odluke odbornika o izboru Aprcovića za gradonačelnika, pa očekuje da će sud poništiti i tu odluku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.