Osnovci najviše upisivali elektrotehniku i smjer za kuvare
Ilustracija

Osnovci najviše upisivali elektrotehniku i smjer za kuvare

U srednjim školama u junskom roku upisna su 6.354 učenika. Od tog broja programe u trogodišnjem trajanju upisalo je 1.289 učenika, programe u četvorogodišnjem trajanju 3.262, dok je u odjeljenja opšte i specijalističkih gimnazija upisano 1919 svršenih osnovaca, rekao je direktor Direktorata za srednje škole u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić.

Kako je istakao, najviše interesovanja učenika u junskom upisnom roku bilo je za programe iz oblasti elektrotehnike, a potom i ugostiteljstva, usluga, medicine, ekonomije i saobraćaja.

"Tako su, na primjer, sva upisna mjesta na programu Kuvar popunjena u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Baru gdje se prijavio 41 učenik, a konkursom je traženo 28, ali i u školi "Vukadin Vukadinovic" Berane, Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Nikšiću, školi "Sergije Stanić" u Podgorici gdje se prijavilo 93 učenika, a Konkursom traženo 84, te školi "Ivan Goran Kovačić" u Herceg Novom i u Srednjoj mješovitoj školi u Mojkovcu", kaže Tomić za Dnevne novine, dodajući da u pojedinim školama još ima mjesta.

Kako je rekao Tomić, veliko interesovanje vlada i za elektrotehniku, te su tako u Elektrotehničkoj školi u Podgorici popunjena mjesta na programima Elektrotehničar za razvoj veb i mobilnih aplikacija i Elektrotehničar računarskih sistema i mreža. Isto pak važi i za programe u trogodišnjem trajanju Elektroinstalater i Monter elektronske komunikacijske infrastrukture, na koje se za 56 upisnih mjesta prijavilo čak 75 učenika.

"No, svakako i da u ovoj oblasti u pojedinim školama ima mjesta", kazao je on.

Učenicima je bio interesantan i program Tehničar za špediciju, carinu i organizaciju transporta za koji su popunjena sva upisna mjesta u školama u Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Baru, Kotoru i Podgorici. U školi "Spasoje Raspopović" u Podgorici na programu Frizer popunjena su sva upisna mjesta, kao i u Srednjoj stručnoj školi u Beranama i Srednjoj stručnoj školi i Rožajama.

Takođe, sva upisna mjesta na programima u četvorogodišnjem trajanju iz oblasti medicine popunjena su u školama u Podgorici, Herceg Novom, Beranama, Nikšiću, Rožajama i Plavu.

"Kada govorimo o gimnazijama, možda je interesantno napomenuti da će se Program matematičke gimnazije, pored Gimnazije "Slobodan Škerović" u Podgorici, realizovati i u Gimnaziji "Stojan Cerović" Nikšiću", kaže Tomić.

Navedeni podaci su, kaže on, zapravo pokazatelj pravih poteza Ministarstva prosvjete, ali i Centra za stručno obrazovanje, u dijelu koji se tiče stručnih škola.

"Za gimnazije vlada tradicionalno značajno interesovanje, i tu naravno je potrebno stalno, kao i u svim drugim školama, raditi na unapređenju nastave, ali nije bilo potrebno uklanjati predrasude prema tim školama. Sa stručnim školama pak smo, osim stalnog i prirodnog posla, imali upravo tu dodatnu obavezu, da prema njima razbijamo predrasude", kaže Tomić, ističući da se evidentno u tome i uspjelo.

Treću godinu zaredom sprovodi se kampanju "Stručno je ključno" u kojoj je prosvjetni resor, objašnjava Tomić, na jedan potpuno iskren način pristupio djeci i roditeljima.

"Takođe, moram istaći da su naše poruke svi razumjeli onako kako je trebalo, a to je da stručne škole ne dehumanizuju i ne svode samo na manuelna zanimanja, već daju konkretnu struku u kojoj neko, usavršavanjem, može da postane pravi majstor svoje oblasti i brzo nađe posao, ali i ima priliku, ako bude želio, i da nastavi školovanje", zaključio je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.