U Nikšiću obilježen Međunarodni dan uništavanja oružja
Foto: Onogošt

Posvećeni radu na suzbijanju nelegalne trgovine i krijumčarenja lakog i malog oružja i municije

U Nikšiću obilježen Međunarodni dan uništavanja oružja

Danas je povodom 9. jula - Međunarodnog dana uništavanja oružja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, uz podršku Evropske unije i UNDP/SEESAC (Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi), organizovalo uništavanje 990 komada oružja i 269 djelova za oružje.

Događaj je podržala i Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS), kao i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

20190711102022

Foto: Onogošt

Obilježavanjem ovog datuma javnost se podsjeća na opasnost koju višak oružja, kao i nedovoljno obezbijeđeno i nelegalno oružje, predstavlja za našu sigurnost i bezbjednost, a ovom prilikom obratili su se generalni direktor Direktorata za nadzor u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Danilo Ćupić, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Daniela Gašparikova i zamjenica šefice misije i koordinatorka programa u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe. 

Generalni direktor Direktorata za nadzor u MUP-u Danilo Ćupić je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovanim uništavanjem oružja potvrđuje svoje opredjeljenje da daje doprinos koordinisanim regionalnim naporima na unapređenju svijesti o problemu širenja nelegalnog lakog oružja.

„Mi smo strateški opredijeljeni da budemo akteri ove veoma značajne priče, posebno za Zapadni Balkan, i dalje ćemo raditi na podizanju svijesti građana o opasnostima i štetnim posljedicama posjedovanja ilegalnog oružja, smanjenju količine nelegalnog oružja, edukacijama građana o njihovim pravima. Ministarstvo, Vlada i država Crna Gora će ostati posvećeni radu na suzbijanju nelegalne trgovine i krijumčarenja lakog i malog oružja i municije”, poručio je Ćupić.

On je saopštio da je posljednjih pet godina, koliko se obilježava ovaj dan, uništeno 5.769 komada vatrenog oružja i 1.045 komada djelova oružja.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova je iskazala podršku naporima Crne Gore da doprinosi miru i stabilnosti, ne samo u regionu, več i šire i istakla da, sada već tradicionalno obilježavanje Međunarodnog dana uništavanja oružja, doprinosi jačanju svijesti o štetnosti posjedovanja oružja, smanjenju broja nelegalnog oružja u posjedu građana i kreiranju što bezbjednije sredine za sve građane.

Zamjenica šefice misije i koordinatorka programa u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori Siv-Katrine Leirtroe je saopštila da će Misija OEBS-a nastaviti da bude pouzdan partner Ministarstvu unutrašnjih poslova i Vladi Crne Gore u rješavanju problema nelegalnog oružja.

U nikšićkom Institutu za crnu metalurgiju danas je uništeno pravosnažno oduzeto oružje, kao i ono prikupljeno kroz kampanju „Poštuj život, vrati oružje“, koju Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi zajedno sa UNDP-em, Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i CDT-om, uz finansijsku podršku EU.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.