Crna Gora među potpisnicama Završnog dokumenta Globalne konferencije: Sloboda medija kao standard

Crna Gora među potpisnicama Završnog dokumenta Globalne konferencije: Sloboda medija kao standard

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović završio je učešće na dvodnevnoj Konferenciji o slobodi medija u Londonu.

U izjavi po završetku skupa, na kojem su ove godine učestvovali predstavnici 120 država, ministar Bogdanović istakao je kako je zadovoljan učešćem na Konferenciji koju su organizovale vlade Velike Britanije i Kanade.

"Jasno je koliko je važno promovisati medijske slobode i njihov značaj po demokratiju. U tom duhu, i danas smo jasno istakli opredjeljenost Vlade Crne Gore koja je, na svom evropskom putu, posvećena istom cilju", rekao je on.

Ministar Bogdanović naglasio je kako su oba dana Konferencije bila prilika za afirmaciju politika Vlade Crne Gore usmjerenim u pravcu jačanja slobode medija i izražavanja.

"Ovo je bila prilika da respektabilan skup, u ime Vlade Crne Gore, upoznam sa svim aktivnostima koje preduzimamo u cilju usklađivanja medijskog zakonodavstva sa evropskim standardima i demokratskim vrijednostima. U tom duhu, dragocjena su nam i značajna iskustva drugih država članica EU koje smo imali priliku da razmijenimo na konferenciji i bilateranim sastancima. Takođe, to je bila prilika da istaknemo sve mjere koje je Vlada Crne Gore preduzela u cilju zaštite pluralizma i raznovrsnosti medija kao i ostala pitanja aktuelne revizije medijskog zakonodavstva Crne Gore koje će po prvi put imati dvostruku međunarodnu ekpertizu, u fazi Nacrta i Predloga čime naglašavamo značaj evropskih standarda, a samim tim i uslov za što efikasniju implementaciju svih medijskih instituta", zaključio je Ministar.

Tokom drugog dana Konferencije, ministar Bogdanović održao je odvojene bilateralne sastanke sa predsjedavajućim interpartijske grupe za Crnu Goru u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Džonom Groganom, ministrom vanjskih poslova u Vladi Republike Slovenije Mirom Cerarom i ministrom vanjskih poslova u Vladi Islanda Gudlaugurom Tor Tordarsonom.

Tokom razgovora sa Džonom Groganom, ministar Bogdanović izrazio je zahvalnost na formiranju interpartijske grupe u britanskom parlamentu, pozivajući članove tog tijela da posjete Crnu Goru i tom prilikom se detaljnije upoznaju sa aktivnostima iz oblasti kulture i umjetnosti. 

Sagovornici su, uz to, govorili i o mogućnostima prezentacije kulturne baštine Crne Gore i rada crnogorskih stvaralaca u Velikoj Britaniji. Pritom su razmotrene i pretpostavke za uspostavljanje saradnje institucija dvije države na planu kreativnih industrija. 

Tokom susreta ministara Bogdanovića i Cerara, ocijenjeno je kako su odnosi dvije države na izuzetnom nivou, pri čemu je posebno značajna podrška koju Slovenija pruža Crnoj Gori u oblasti evropskih integracija. Uz to, Bogdanović je posebno zahvalio ministru Ceraru na Razvojnoj pomoći Slovenije, pri čemu su razmatrane mogućnosti da njom u budućem periodu bude obuhvaćena i oblast kulture.

Crna Gora i Island, kako je naglašeno tokom bilateralnog susreta ministara Bogdanovića i Tordarsona, pripadaju krugu evropskih država sa relativno manjom populacijom, što može biti dobra polazna osnova za uspostavljanje saradnje. Pritom, ministar Bogdanović zahvalio je islandskom ministru na podršci Crnoj Gori tokom ranijeg procesa evroatlantskih integracija. Naglašavajući činjenicu kako je Island država koja je prva priznala nezavisnu Crnu Goru 2006. godine, ministar Bogdanović informisao je sagovornika o aktuelnim, najznačajnijim projektima iz oblasti kulture, naglašavajući kako je naša država otvorena za uspostavljanje saradnje u oblasti umjetnosti.

Na marginama konferencije, ministar Bogdanović sastao se i sa generalnom direktoricom UNESCO Odri Azule, šefom diplomatije Ujedinjenog Kraljevstva Džeremijem Hantom, ministricom vanjskih poslova Kanade Kristijom Frilend i specijalnom izaslanicom Foreign Office za slobodu medija Amal Kluni.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.