Vlada dala koncesije za izgradnju dvije male hidroelektrane
Sa sjednice Vlade

Vlada dala koncesije za izgradnju dvije male hidroelektrane

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici dala koncesije za izgradnju malih hidroelektrana (mHE) Štitska na dijelu vodotoka Štitske rijeke i Umska na dijelu vodotoka Umski potok.

"Vlada je usvojila Izvještaj o postupku davanja koncesije na osnovu energetske dozvole za izgradnju male hidroelektrane „Štitska” na dijelu vodotoka Štitske rijeke i donijela Odluku kojom se privrednom društvu „Hidroenergija Andrijevica” doo iz Andrijevice daje koncesija za izgradnju male hidroelektrane instalisane snage 897 kW i planirane godišnje proizvodnje 3 GWh", navodi se u saopštenju.

Vlada je prihvatila i tekst Ugovora o koncesiji.

Takođe, usvojen je Izvještaj o postupku davanja koncesije na osnovu energetske dozvole za izgradnju male hidroelektrane „Umska” na dijelu vodotoka Umski potok.

"Donijeta je Odluka kojom se istom privrednom društvu daje koncesija za izgradnju male hidroelektrane „Umska” instalisane snage 748 kW i planirane godišnje proizvodnje 3,2 GWh, a prihvaćen je i tekst Ugovora o koncesiji", saopšteno je iz Vlade.

Ugovori o koncesiji na osnovu energetske dozvole za izgradnju malih hidroelektrana do 1 MW su tipskog karaktera.

"Koncesija se daje na period od 30 godina, uz koncesionu naknadu koja iznosi 6,1 odsto od planirane godišnje proizvodnje električne energije, a ukoliko je godišnja proizvodnja veća od planirane, naknada iznosi 6,1 odsto od godišnje proizvodnje. Predviđen je i prenos vlasništva nad zemljištem i objektima mHE sa koncesionara na Državu, bez ikakvih tereta i bez prava koncesionara da traži bilo kakvu naknadu", pojašnjava se u saopštenju.

Osim toga Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informacije o realizaciji ugovora o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana na vodotocima Kutska rijeka i Mojanska rijeka i dala saglasnost za prenošenje po 1 odsto udjela društva „Hidroenergija Montenegro” d.o.o. Berane u koncesionim društvima „Small Hydro Power Plant Kutska” i „Small Hydro Power Plant Mojanska” na društvo „Igma Energy” d.o.o. Andrijevica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.