Kotorski spasioci izvukli Belgijanku koja je pala i povrijedila se na starom putu od Njeguša do Kotora
Foto: Skala Radio

Kotorski spasioci izvukli Belgijanku koja je pala i povrijedila se na starom putu od Njeguša do Kotora

Kotorski spaciocu su danas, nešto poslije 14 sati dobili dojavu da je starija belgijska državljanka pala niz strmi put koji vodi od sela Žanjav Do, preko odmorišta Praćište i napuštenog sela Špiljari, do sjevernih gradskih vrata na izlazi iz kanjona rijeke Škurde.

Belgijanka je povrijedila ruku i nogu na više mjesta i više nije mogla da  hoda a spasioci, zbog njene težine i stanja u kome se nalazila, nijesu mogli da je iznesu na Lovćenske serpentine, kako bi vozilom mogli da je spuste u Kotor.

Kako je za Skala radio kazao Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja, šet spasilaca je odmah upućeno na lice mjesta.

Oni su, nakon dolaska u Žanjev Do uspjeli da lociraju belgijsku državljanku i spuste se do nje.

Mandić kaže da je bila iscrpljena i sa tjelesnim povredama koje su bile bolne. Kotorski komandir je pozvao Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i zatražio pomoć helikoptera.

Na žalost, obje letilice su bile na jednodnevnom remontu tako da su kotorski spasioci bili prinuđeni da povrijeđenu na nosilima strmim i uskim putem spuste do Kotora.

Put je dužine 6 kilometara i prelazi se u normalnim uslovima za 2,5 sati, kaže kotorski komandir. Uzak  je, ispričao je Mandić, i tuda nije lako na nosilima spustiti povrijeđenu osobu ko podnožja.

Izmoreni i iznemogli, spasioci su zatražili pomoć kolega iz jedinice koji su, nakon dva sata stigli do njih i pomogli im da povrijeđenu snesu do Kotora.

Operacija spašavanja belgijske državljanke je trajala više od 5 sati. Kotorske spasioci i povrijeđenu je na ulazu u kanjon Škurde sačekala ekipa Hitne medicinske pomoći koja je transportovala do Opšte bolnice u Kotoru. Na licu mjesta je bila prisutna i kotorska policija.

Skala radio

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.