Nurković i Rajzing Rajnke

Nurković sa Rajzing Rajnke

"Autoput bi postao generator ekonomskog razvoja Crne Gore"

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković primio je u posjetu ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke.

Na prvom susretu Nurkovića i Rajzing Rajnke, bilo je riječi o projektima ministarstva saobraćaja i pomorstva koji su od najveće važnosti za ekonomski razvoj  Crne Gore.

Nurković je sa zadovoljstvom sa ambasadorkom podijelio informacije o konkretnim projektima, koji se trenutno reralizuju, sa posebnim osvrtom i detaljnijim informacijama o autoputu Bar - Boljare, roku završetka i izgradnji prve dionice od Smokovca do Mateševa.

Nurković je istakao, da smatra izuzetno važnim završetak prve dionice autoputa za dalji razvoj Crne Gore, a nastavak  izgradnje druge dvije dionice i spajanjem tj. izgradnjom iz pravca Srbije, autoput bi postao generator ekonomskog razvoja Crne Gore, a posebno Sjevera, koji posjeduje ogromne resurse za razvoj, koji su u ovom trenutku nedovoljno iskorišćeni.

Na sastanku je bilo riječi i o Jadransko-Jonskom autoputu-brzoj cesti, duž crnogorskog primorja, koja će povezati Crnu Goru sa Hrvatskom i ostalim zemljama EU sa jedne i Albanijom i Grčkom sa druge strane.

Prilikom izgradnje brze ceste fokus će biti na obilazanice oko primorskih gradova, da bi se izbjegle ogromne gužve, posebno tokom turističke sezone, tako da će prva dionica biti zaobilaznica oko Budve za koju se radi projektna dokumentacija.

Ambasadorka je izrazila interesovanje i za priču oko davanja pod koncesiju Aerodroma u Podgorici i Tivtu, o čemu je Nurković detaljno informisao, ističući da predstavljaju veliki potencijal, ali kako je kazao, koji je nedovoljno iskorišćen.

On je istakao da za Aerodrome postoji veliko interesovanje od  kompanija zaintersovanih za investiranje (Indija, Južna Koreja, Ujedinjeni Arapaski Emirati, Turska, Francuska, Njemačka...).

Takođe, Nurković je podijelio informacije i oko Luke Bar, koja je veliki potencijal koji  nažalost u ovom trenutku nije valorizovan na pravi način.

Ambasadorka je istakla da je zainteresovana, da se da šansa američkim kompanijama, koje pokazuju veliko interesovanje za naredne projekte u Crnoj Gori, a koje znanjem i tehnologijama mogu da daju doprinos razvoju saobraćajne infrastrukture u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.